TBM2 – Корпоративен блог – We Are The Shortcut…

3
Добави коментар
tbm2.net
tbm2.net

Проектът автомагистрала “Люлин” в дати:На 3 август 1998 г. правителството на Иван Костов приема проект за финансиране изграждането на магистрала “Люлин”, който е включен в инвестиционната програма на правителството до 2001 г. Според проекта за проучването и строителството ще са нужни 351 млн.лв., които ще бъдат осигурени от държавния бюджет, фонд “Републиканска пътна мрежа” и заеми от Европейската инвестиционна банка. Според решението на кабинета проектът трябва да приключи до 2005 г. Предвижда се автомагистралата да е с дължина около 15 км и ширина на платното межу 33 м и 35 м и ще минава през селата Дивотино – Мало Бучино – Голямо Бучино – Суходол до Околовръстния път на София. Целта на проекта е пътя да се свърже директно пътен възел Даскалово с транспортни коридори номер 4 и номер 8, както и да се облекчи движението в южната част на София.

През есента на 1999 г. италианската фирма SPEA печели тър  по програма ФАР на Европейския съюз, организиран от Агенция “Пътища”, който включва предпроектнипроучвания и работни проекти за строителството на автомагистралите “Люлин” и “Струма”. Проектът ще се финансира по програма ФАР и ще струва около 3,2 млн. евро.

На 9 март 2000 г. министърът на регионалното развитие Евгени Чачев подписва с генералния директор на фирма СПЕА Франко Рапино възлагателен договор за изпълнение на “Проучване и проектиране на автомагистрала София – Кулата”. Фирмата изготвя и представя седем идейни варианта за трасе на магистралата /за удобство обозначавани с различни цветове/.

И продължението по дати от първоизточника на тази информация.

Всъщност идеята на магистралата е да се пренасочи по-голямата част от трафика на товарни и не само МПС-та, които не желаят да преминават през София, но го правят поради липса на друг маршрут като в момента това създава големи главоболия на живущите в кв. Княжево в столицата. Всички автомобили движещи се по главен път Е871 и неискащи да преминат през отсечката през Княжево където реално главен път Е871 и бул. Цар Борис III се сливат в едно и няма друг избор за достигане до околвръстния път на София където да завият на ляво и движейки се по околовръстното да избегнат още по-големите задръствания през големия град.С автомагистрала Люлин голяма част от този трафик ще се пренасочи към детелината оградена с жълто на горната извадка от Google maps където трафика ще може да се раздели на няколко посоки – към продължението на сегашния околовръстен път в посока гр. Нови Искър и северната дъга, в посока обратно към Суходол и Овча купел, в посока към Банкя и в посока към тунела на жк Люлин.На горната графика със син цвят е обозначен пътя на магистралата (която ясно се вижда успоредно на синята ивица) идваща от разклона преди село Драгичево.Какво се получава обаче когато трафика стигне до оградената със жълто детелина – пътя от многолентов се превръща в двулентов, но това не е всичко. С червено е отбелязана отсечката, която трябва да отвежда все пак всички, които искат да се възползват максимално от бъдещата магистрала и след това да влязат в София вместо по павирания и изпълнен със сфетофари бул. Цар Борис III по сравнително новия бул. Тодор Александров под който върви първия лъч на столичното метро. По тази отбелязана в червено отсечка обаче не се работи изобщо. Тя върви успоредно на бул. Добринова скала, който сега се казва бул. Петър  Дертлиев, а е най-познат като “околовръстното на Люлин”.

На горната снимка се вижда в по-близък план до къде е стигнал строежа на тази отсечка, а ако съдим по това, че днес е 14-ти октомври имаме основания да се тревожим, че до 15 май 2011 година всичко ще бъде готово за официалното прерязване на лентата…

И тъй като все пак снимките от сателит се обновяват вероятно само по 2-3 пъти в година през няколко месеца ние решихме, че най-сигурният вариант е да проверим на място и съответно не само проверихме, но и направихме един куп снимки от различни гледни точки за да разсеем всякакви неясноти, а такива не липсват, защото – потърсете в интернет или където и да е било на друго място информация за тази отсечка – няма да намерите към днешна дата…

Решихме за по-ясно да направим тези очертания по снимките за да няма неясноти кое къде е и къде била точно тази отсечка. Точно до черната стрелка на горната снимка е последната спирка на трамвай номер 8 в Люлин 5 дори част от релсите на колелото на трамвая за влезли в кадър също.

И още снимки и още и още и още и още…

Реално една част от трафика идващ от Е871 наистина изобщо няма да преминава през Княжево, който квартал така или иначе е извън околовръстното шосе на столицата, но все пак една огромна част от трафика, а именно около 20-30000 жители на град Перник, които работят в София ще предпочетат да използват удобната и бърза бъдеща магистрала за да достигнат до въпросната детелина (оградена в жълто на първата снимка) и от там да преминат през жк Люлин към тунела, а от там по бул. Тодор Александров да достигнат до центъра на София. Но докато тази липсваща отсечка не бъде направена ще се получат едни не по-малки задръствания от тези, които се получават сега, но в Княжево, защото пътя се стеснява изведнъж и сегашното кръстовище свързващо кв. Филиповци и жк Люлин не е пригодено в никакъв случай за подобен трафик, то дори се задъхва и сега… Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

На горната снимка се вижда къде свърва широколентовият път част от бъдещата автомагистрала и към кое кръстовище ще се насочи трафика от автомобили, тирове, автобуси и т.н….

Вероятно не сме уцелили с точност до сантиметри пътя на магистралата очертан с тези червени линий, но с точност до метри е ок…+ – 5-10 метра са възможни корекции, но не това е най-важното… Да виждате някъде багери…!?

С червен цвят е очертан пътя на отсечката (минава зад този строеж), а по двулентовия бул. Петър Дертлиев ще преминава огромен трафик докато отсечката не бъде пусната, но за да се пусне по нея трябва да се работи, а до колкото виждаме…не кипи усилен денонощен труд. Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

За да не бъдем голословни сме извадили малко информация от последния ОУП на столична община където също ясно се вижда какво се случва и коя отсечка от къде точно трябва да преминава.

Интересно нали? А не си ли задавате въпроса как нито една медия не е обърнала внимание на тази отсечка? Някакво своеобразно информационно затъмнение, липса на интерес или просто никой нищо незнае по тази тема? Според мен е по-малко от всичко. А защо ми се струва, че темата за АМ Люлин е почти през ден водеща новина във всички медии? “Премиера инспектира строежа на магистралата…” “Магистрала Люлин готова на 82%…” и т.н. Ами супер…ама за какво ще ни е тази магистрала ако преместим задръстването от едно място на друго? Разбира се когато северната дъга на околовръстния път бъде завършена нещата ще изглеждат по съвсем друг начин, но това всички знаем, че ще се случи след поне още няколко години. А до тогава какво? С противогази в района на детелината при жк Люлин? Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

На снимката по-долу е кръстовището преди люлинския тунел, което също ще се натовари доста ако някога наистина тази отсечка бъде започната и съответно завършена, но така или иначе това е доста по-приемлив вариант от колкото скромното кръстовище на околовръстния път където свършва бъдещата магистрала при Люлин 5. Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

Вижте още около 90 снимки на липсващата отсечка.

Продължението на разказа – част II
Продължението на разказа с видео – част III
Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.