Немци инвестират 5 млн. лв в плантация – Stroi Media

3
Добави коментар
Nefertitis
Nefertitis

Немци инвестират 5 млн. лв в плантация

01 ноември 2010, 09:40

Тя се намира в Приморско и ще превърне пустеещите земи в плодородни терени

Немската компания „Лигнум Холдинг” ще инвестира 5 млн. лева за откриването на плантация за отглеждане на култивирана „бяла акация” в Приморско. Членството на България в Европейския съюз, добрите бизнес условия в общината, както и подходящите климатични дадености са оказали решаващо значение при избора на място, където да бъде осъществен мащабния проект – стана ясно по време срещата между кмета Лиляна Димова, изпълнителния директор на компанията д-р Андреас Нобис и представителя на фирмата за България – „Урарт” ООД.

Инвеститорите подписаха договор за 20 годишна аренда за ползване на терени общинска собственост.

Компанията ще засади дръвчета от редкия вид на площ от 1117 дка пустеещи терени в землището на село Ново Паничарево, като на всеки 10 дка ще има по 400 акации. Всяко дърво в плантацията ще бъде с уникален номер и паспорт. То ще се замерва на 12 месеца със специална техника.

В първия етап от реализацията на проекта ще бъдат разкрити 30 работни места, като се предвижда и създаването на учебен център за допълнителна квалификация.

Според кмета на община Приморско плантацията може  да се превърне и добра туристическа атракция, като плюсовете от инвестицията ще се измерват не само с облагородяването на пустеещи земи, но и с разкриването на нови работни места в условията на криза.

„Идеята ни е да се разрастваме в Ново Паничарево, тъй като много частни лица заявиха желание да предоставят под аренда имотите си. Така до края на 2011 година плантацията ще достигне 5000 дка.” – прогнозират българския представител.

назад

предишна новина

следваща новина