Ароматизатор с лавандула и жасмин

64
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Парфюмите датират още от дълбока древност, когато са се използвали за всякакви цели – от прикриването на неприятните миризми до желанието да впечатлим противоположния пол. Наред с това и аромотерапията бързо набира популярност като метод за подобряване състоянието на духа и тялото. Жасминът и лавандулата са едни от традиционните компоненти в етеричните масла, а освен това те са и отлично средство за освежаване на дома. В тази статия ще разберете как да си направите сами ароматизатор от гореспоменатите растения в домашни условия.

Направи си сам

Жасминът и лавандулата имат специфични аромати, които много добре се комбинират и допълват. За да си направите този ароматизатор, ще са Ви необходими:

пулверизатор от 500 мл;
2 супени лъжици бял оцет;
6 капки етерично масло от лавандула;
4 капки етерично масло от жасмин;
400 мл дестилирана вода.

Напълнете пулверизатора с дестилираната вода. Добавете белия оцет и етеричните масла. Можете да промените количеството на етеричните масла, в зависимост от това кой аромат желаете да преобладава в ароматизатора. За по-осезаем аромат на жасмин, добавете 6, а не 4 капки от него. В този случай капките етерично масло от лавандула трябва да се намалят на 4. Мирисът на белия оцет няма да се усеща – неговата роля е да неутрализира неприятните миризми и да почиства въздуха. След като добавите всички съставки към дестилираната вода, затворете пулверизатора и разклатете добре. Правете същото винаги преди употреба, защото етеричните масла изплуват на повърхността. Пръскайте колкото пъти желаете, за да премахнете неприятните миризми или просто да освежите стаята.

Лавандулата в аромотерапията

Етеричните масла от лавандула са най-продаваните и най-предпочитаните от любителите на аромотерапията. Доказано е, че ароматът на лавандула има успокояващ ефект. Според учените, тя може да подобри състоянието на духа и тялото. В миналото лавандулата е била използвана за лечение на потиснатост, главоболие, депресии, както и за подобряване на настроението. Най-чистият и полезен вид е “lavendula angustifolia”, при който страничните ефекти, като токсичност или възпаление на носната лигавица, са сведени до минимум.

Жасминът в аромотерапията

Ароматът на жасмин има много терапевтични свойства и служи като антидепресант и мускулен релаксант. Жасминът има благоприятно въздействие върху нервната система, облекчава главоболието, лекува безсъние, депресии, успокоява менструалните болки и действа добре при менопауза. Според изследване, проведено наскоро от Медицинския университет в Токио, жасминът подобрява функцията на мозъка и стимулира мисловната дейност.