Босу – полусферична фитнес топка

6
Добави коментар
temi
temi

Босу е мултифункционална полусферична фитнес топка, която става все по-популярна сред любителите на нетрадиционните методи за трениране. Върху босу може да се изпълняват различни упражнения, йога, танци и почти всичко, което ви хрумне. 

   

Какво представлява босу?

Босу (Bosu) е съкращение на английското “BОth Side Use” (“за ползване от двете страни”). Необичайният уред се нарича “bosu balance trainer” или “двустранен тренажор за баланс”. Платформата е направена от пластмаса с диаметър около 63 см, две дръжки за пренасяне и гумена полусфера (около 30 см).

Родината на босу е САЩ, където през 1999 година за първи път е направен прототип на топката, специално за ползване от американските хокеисти, волейболисти, скиори и сноубордисти.

За изобретател на босу се счита Дейвид Уек, който се заел да преработи обичайната фитнес топка с по-безопасен и по-стабилен вариант заради контузията си.

Първоначално изглежда като дъска, която имитира движенията на скиорите, а впоследствие се появява кръглата платформа, която се движи във всички посоки. Не случайно първото нещо, което трябва да се научи всеки желаещ да тренира с босу, е да пази равновесие.

Какво може да се прави с босу? Върху босу може да се прави почти всичко – упражнения като подскоци, наклони, лицеви опори, танци, йога, пилатес и т.н. Освен баланса и координацията, с тренировките с босу може да се моделират отделни мускулни групи или да се тренира по специална хореография, както и да включите гирички и ластици.

Използват се и двете страни на платформата – гумената и плоската. Върху босу може да се заемат различни пози или да се движите непрекъснато във всички посоки. Така се натоварват различни мускулни групи, докато се поддържа баланс.

При стъпване върху платформата тялото се оттласква и естествено губи равновесие. При обръщане на платформата балансът също  се запазва трудно, защото е неустойчива.

Започва се с по-бавно темпо и по-прости упражнения, след което движенията се усложняват, но темпото не се засилва прекалено, за да се избегнат травми.

Може да тренирате боси или с маратонки с меки подметки, които не драскат повърхността на босу. Много е важно да пазите глезените, защото може да нараните глезенните стави.

Тренировките с босу водят до бързо отслабване, защото интензивността е доста голяма, а натоварването сериозно. Босу манията завладя целия свят, препоръчва се за всички възрасти и нива на физическа подготовка.

За начинаещи е препоръчително да се започне с 10-минутни тренировъчни сесии.

04.11.2010/Биляна Божилова