Скритите послания на фрезията

78
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Във фрезията са закодирани различни послания – тя може да бъде символ на приятелство, невинност, загриженост, постоянство и жизнерадост. Според езика на цветята, основното й послание е приятелството. Съвременните цветари, имайки предвид грациозното излъчване на фрезията, я препоръчват за хора, които са подложени на напрежение. Според тях тя има разтоварващ и прогонващ стреса ефект.

Значение

Фезията ще Ви впечатли от пръв поглед – венчелистчетата са красиво оформени и наподобяващи камбанки, а ароматът й е цитрусов. Вече откъснати, фрезиите имат дълъг живот и затова са предпочитани при направата на изискани букети. Цветовете са разнообразни, но само бялата и жълтата фрезия носят скрити послания.

Фрезията може да изразява многобройни чувства. Така например жълтата фрезия е израз на приятелство, докато бялата олицетворява невинността. Според традицията, фрезията е цветето, което се поднася на седмата година от сватбата.

История

Езикът на цветята се заражда през 19-ти век, във Викторианската епоха, когато хората не са изразявали гласно своите чувства и емоции – затова те виждат в цветята прекрасно изразно средство. Рози, перуники, карамфили, лилии – всички те носят различни послания, в зависимост от цвета си и начина, по който са подредени и поднесени.

Произход

Родината на фрезията е Африка. Някои диворастящи видове се срещат в Южна Африка, Судан и пустинята Сахара. Отглежда се от 1878 г. и за отрицателно време става сензация във Викторианска Англия, Франция и САЩ.

Някои видове са специално пригодени за крайбрежните части на Калифорния, но като цяло фрезиите са трудни за отглеждане в САЩ, освен в оранжериите.

Името си, фрезията дължи на немския физик Friedrich Heinrich Theodor Freese.

Отличителни белези

Белите фрезии са най-широко разпространените, тъй като те са и най-ароматни. Освен тях се срещат още и жълти, оранжеви, червени, лилави, бледоморави и розови, както и такива, които са комбинация от няколко цвята. Характерно при фрезията е, че венчелистчетата са разположени само от едната страна на стеблото. Неразцъфтелите пъпки са приведени надолу, но с развитието на растението стеблото му се превива, така че разцъфналите цветчета се оказват в изправена позиция. По стеблото на фрезията може да има максимум до 10 цветчета. Откъснатите фрезии издържат до 14 дни.

Приложения

Освен заради атрактивното си присъствие в много букети, фрезията се отглежда и заради своите ароматни масла, които се използват за производството на парфюми, лосиони, сапуни и други козметични средства.