Отвъд Google Instant: Instant Previews

5
Добави коментар
mmariela
mmariela

0 Flares

0 Flares

×

Преди седмица от Google съобщиха, че пускат нова услуга в помощ на потребителите, които използват Instant, а именно Previews. Наименованието може да бъде срещнато и като Google Previews или Instant Previews. Тази статия беше готова и миналата седмица веднага след излизането на самия продукт. Просто по някаква причина от Google изтеглиха почти веднага, буквално в първите минути на пускането си, пояснителното видео, което нагледно показва и обяснява какво е Instant Previews и как то помага на потребителите. Затова и изчакахме, докато го предоставят отново, за да довършим тази статия.

С Google Instant вие получавате резултатите от търсенето си със скоростта на своето писане, но това не са всички възможности на търсенето. То не спира до там. Веднъж получили резултатите при написване на специфичната си ключова дума или фраза, ви се налага да изберете сайт измежду многото върнати резултати пълни с блогове, лични и фирмени уебсайтове, новинарски сайтове и др. И това, на което вие базирате този свой избор за най-подходящ сайт за вашето търсене по определена тема, е информацията съдържаща се в резултатите, а именно заглавието, описателното блокче текст под заглавието и URL адреса, към който водят те. С годините търсачките направиха доста подобрения по алгоритмите си така, че основната маса от потребителите им да получават т.н. релевантни резултати, резултати, които са тематични и важни със самото търсене. И ако има инженери или физици сред вас, бих използвал дори думата кохерентни за описание на тези резултати. И всичко това от страна на търсачките с идеята потребителя да получи максимума от своето търсене. А сега, от Google правят още една голяма крачка напред, след като преди няколко месеца изкараха Google Instant, новата функционалност изглежда като малка добавка към това.

Какво представлява Google Instant Previews?

Това е новата крачка на Google, към по-добрия search. Previews представлява ново визуално търсене. От Google, когато обхождат един уебсайт с Googlebot-а си, вече не само гледат съдържанието на страницата под формата на картинки и текст, но и правят цялостен скрийншот. С други думи снимат всяка една отделна страница от Интернет като с фотоапарат. Това спомага на потребителя за по-лесно и бързо търсене, тъй като той може донякъде разбира се да разбере от новата комбинация Заглавие, описателно блокче, URL адрес и Скрийншот на страницата, повече отколкото от старата информация ползвана досега без скрийншотите.

 

Instant Previews предоставя едно графично преглеждане на определен резултат от търсенето и “повдига” (highlight-ва) най-релевантните части, правейки намирането на страницата, от която имаме нужда бързо и лесно, все едно прелистваме списание.

Как се използва Previews?

За да го използвате, кликнете веднъж върху малката лупичка, която вече можете да видите до заглавието на всеки резултат при търсене и визуална репрезентация на съответната уебстраница ще се покаже отдясно. От там, просто минете с курсора на мишката си върху, който и да е от другите резултати на страницата за да видите съответното превю на съответния резултат. За тези, които отскоро са спрели да използват и мишката си при търсене (друга функция на Google Instant), за да видите превю на съответната страница от съответния резултат можете да натиснете “стрелка надясно” на клавиатурата си. А за да преглеждате и останалите резултати и да продължите да браузвате, можете да използвате “стрелка надолу”.

0 Flares

Facebook

0

Google+

0

Twitter

0

LinkedIn

0

0 Flares

×