Kaменните гъби до Бели Пласт

90
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

92 Flares

92 Flares

×

Има едно село в източните Родопи, между Хасково и Кърджали, до което се намира един от най – причудливите природни феномени.

Снимка: Wikipedia

Легендата гласи, че гигантските гъби край Бели Пласт са главите на 4 сестри, които нападнали поробителя и след това избягали. В яростта си той ги обезглавил, а на мястото и до ден днешен могат да бъдат намерени гигантските гъби.

Снимка: Wikipedia

Разбира се истинската история зад тези големи каменни гъби, не е като легендата, но това не означава, че е по – малко впечатляваща. Тези каменни гъби са големи части от вулкански скали, които в продължение на хилядолетия били изложени на силните ветрове в района и така с течение на времето, вятърът и водата си казали тежката дума.

Снимка: Klearchos Kapoutis

Eдна от хипотезите за създаването на тези гигантски гъби, е че на мястото преди много години е имало река, или дори цяло езеро, което с течение е на годините е подкопавало скалата докато един ден водата виновна за това изчезнала и останали тези острови във въздуха.

Снимка: Klearchos Kapoutis

А че тези гигантски природни скулптури са големи спор няма. Най – големите тук достигат до височина по около три метра, докато средната височина е около 2.5 метра за останалите.

Снимка: Klearchos Kapoutis

Естествено не са малко хората, които по един или друг начин са запознати с нашето минало, които повече предпочитат местната история за създаването на тези каменни гъби. Може би едно от най – лошите неща в цялата ситуация, е че въпросното място въпреки, че е обявено за паметник на културата е сравнително непознато като дестинация.

Снимка: Wikipedia

Neshtoto.com