Yosemite National Park – Снимка – 4CoolPics.com

11
Добави коментар
fenomena1914
fenomena1914

hittheroad  : 22.11.2010 02:35 Благодаря на всички,които се отбихте
Ето и малко инфо за Йосемити:
Националн­­ият парк Йосемити е разположен в щата Калифорния, на изток от Сан Франциско. Той заема територия около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. И е един от най-известните национални паркове в САЩ.

На територията си Йосемити е събрал девствени алпийски и субалпийски екосистеми, гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Създаден е с цел да съхрани ресурсите, които допринасят за неговата уникалност и привлекателност.

­­Освен с алпийския пейзаж и трите гори с гигантски секвои, Йосемити е известен и с издълбаната от глетчери ледникова долина Йосемити, с водопадите си и скалите с необичайни форми.

Долината е най-известната дестинация. Всяка година повече от 4 милиона посетители идват да се разходят тук.

Разбира се заради големия туристически наплив няма как да не е пълно с ресторанти, магазини и къмпинги. Това обаче допринася за туризма.

Това е територия оплетена със стотици километри пешеходни пътеки, които водят до различни прекрасни места в парка.

Тук ще намерите голямо разнообразие от диви животни.Не е изключено да срещнете мечка, койот или елен. Разнообразието от птици и гризачи също е впечатляващо.

Йос­­емити е обитаван от 300 – 500 черни мечки. Въпреки името си обаче, много малко от тях не са черни и по-обичайно е да са с различен цвят в диапазона от черен през кафяв до светлокафяв и жълто-кафяв. Те са всеядни и ядат почти всичко така че пазете обяда си! Те много обичат плодове, особено дива ябълка, плодове от бъз и дива череша.

Калифорни­­йска дива овца е друго животно, чието обитание е паркът. Тя е застрашена, но все още може да се види там.Можете да срещнете и черно опашат елен, който кротко да пасе на някоя поляна.

Койотът се среща целогодишно в парка. Той е сребрист на цвят и е от семейство кучета. За съжаление, човешката храна е вредна за тях, освен това, когато се опитват да получат храна от хората, може да ги блъсне кола. (Бел.р. сетих се изведнъж за онова анимационно филмче „Роудрънър“).

Не трябва да се пренебрегва и растителното разнообразие на парка. Тук е домът на едни от най-величествените дървета.

От 27 различни вида дървета в парка, най-лесно, поради внушителните им размери и отличителни белези, се разпознават следните четири: Калифорнийският черен дъб, Калифорнийският тамянов кедър, Гигантската секвоя, Борът пондероза.

Когато­­ планирате вашата ваканция до Йосемити не разчитайте само да се разхождате наоколо. Паркът предлага разнообразие от дейности и спортове, все някой от тях ще е вашият.

За тези които обичат по-мързеливия престой мястото предлага къмпинг, места за барбекю, голф игрища или спокоен риболов.

Тези от вас, които си падат по разходки в природата могат да се насладите на туризъм, колоездене или езда.

А за по екстремно насочените паркът предлага ски и сноуборд (в сезона разбира се), рафтинг и каньонинг и разбира се скално катерене в многото му разновидности.

И не се притеснявайте ако не можете да карате или да катерите или каквото и да е. В парка има инструктори по всичко и за всичко. Всеки може да се научи, стига да има желание.

„Никой храм, направен с ръце, не може да се сравни с Йосемити“, пише натуралистът Джон Мюр, чиито усилия водят до създаването на националния парк „Йосемити“. Повечето от милионите посетители, които се събират в силния сезон в този храм на природата, се отправят към страхотната красота на широката една и дълга 7 мили долина Йосемити, „главната улица“ на парка, прорязана от една река и охранявана от огромни гранитни скали и куполи, които се извисяват на 600 до 1200 метра. Избягвайте всеизвестните задръствания от хора през лятото, като разглеждате околните местности – по-дивите 95% от трите милиона декара площ на парка, приблизително с размерите на щата Роуд Айлънд.
Повечето от природните атракции на парка са станали икони на американския пейзаж, обезсмъртени от фотографите на Ансел Адамс. Кой не би познал плешивия образ на Хаф Доум, 2695-метровия отличителен връх на „Йосемити“? Или Ел Капитан, най-голямата единична гранитна скала на земята, извисяваща се 350 етажа над пода на долината (два пъти по-голяма от Гибралтарската скала) и привличаща скални катерачи от цял свят? Великолепните водопади Йосемити са най-високите на континента със своите 739 метра. Каскадата – разделена на Горен Йосемитски водопад (436 м), средни каскади (206 м) и Долен Йосемитски водопад (98 м) – е най-впечатляваща през пролетта и ранното лято, но пресъхва до тънка струйка в края на лятото. Туризмът е любимо занимание в парка, с 1280 км маршрути, които могат да бъдат изминати с кон, муле или пеша.

Един от най-популярните е умерено трудният „Мист Трейл“ (Маршрут на мъглата), предлагащ гледка отблизо на 97-метровия водопад Върнъл и 181-метровия забулен в мъгла Бридалвейл. За предпочитащите да останат в колата, 315 километра павирани пътища ще ви отведат до Глешър Пойнт за чудесни изгледи на долината под него. В гората Марипоза, резерват на 500 масивни секвои, 2700-годишната Гризли Джайънт е смятана за най- старата. Построеният през 1927 г. хотел „Евани“, наречен на обитаващите парка индианци (на чийто език „Йосемити“ означава „мечка гризли“) е идеалното място за отсядане в парка и един от най-престижните в системата му. Експонат от камък и местно дърво, откриващите се от него гледки са смайващи. Вътре декоративните мотиви отразяват занаятите на индианците евани, докато масивните полилеи изглеждат сякаш са предназначени за замък, а камините са достатъчно големи, за да се разхождате вътре.