Американски анти-гей групи не приемат твърдението, че разпространяват омраза

4
Добави коментар
jool
jool

Американски анти-гей групи не приемат твърдението, че разпространяват омраза

26 ноември, 2010 at 5:17 pm

Американски анти-гей групи изразиха протест, след като бяха включени в списък с неправителствени организации „разпространяващи омраза”.

Съветът за изследване на семейството (СИС) и Националната организация за брака (НОБ) бяха включени от друга неправителствена организация в списък от 18 групи, които „демонизират” гей хората и пропагандират „лъжливи твърдения”.

Списъкът бе изготвен от Southern Poverty Law Center (SPLC) — организация, чиято мисия е „да се бори с омразата и фанатизма и да търси справедливост за най-уязвимите членове на обществото”. Организацията доби популярност с няколко знакови случая, поети от нея, сред които дело срещу два Ку-Клукс-Клана, срещу определената от ФБР като терористична религиозната организация Арийски нации, срещу расистката организация Бяла арийска съпротива и расистки ориентираната Бяла патриотична партия, както и с критиката си спрямо крайно дясната политическа реторика.

Тони Пъркинс, президент на СИС, обвини Центъра в клевета, като подчерта, че организацията му винаги е проявявала „вежливост и състрадание”.

Определяйки списъка като „преднамерено замислена клеветническа кампания”, той добави: „Съветът за изследване на семейството ще продължава да подкрепя брака и семейството като основа на нашето общество и няма да мълчи пред тези, които искат да заглушат юдео-християнските възгледи на милиони американци”.

„Призоваваме Southern Poverty Law Center да се извини за клеветническата си атака…”.

Според SPLC, старшите изследователи на СИС Тимъти Дайли и Питър Сприг са изказвали твърдението, че хомосексуалността е свързана с педофилията, като през 2008 г. Сприг е заявил, че трябва да има „законови санкции за хомосексуално поведение”.

Другата организация, Националната организация за брака, заяви, че SPLC се опитва приравни опозицията на гей браковете с расистите.

Президентът Браян Браун заяви пред Washington Post: „Действията ни са в защита на брака. Тук не става въпрос да си анти-някого си.”

„Самата идея, че по някакъв начин тези, които защитават традиционния брак, като Съвета за изследване на семейството, са разпространители на омраза, е погрешна. [Southern Poverty Law Center се] опитва да маргинализира и сплашва тези, които защитават брака и се опитва да ги приравни с Ку-Клукс-Клан.”

През отминалата година НОБ беше разкритикувана заради видео, според чието съдържание гей браковете биха засегнали правата на други граждани, както и начина им на живот.

Те бяха обвинени от гей активисти в разпространението на „оскърбителни лъжи”.

Източник: PinkNews.co.uk | Гласувай

Stalik|blog напомня: Съветът за изследване на семейството е християнска дясна лобистка организация основана през 1983 г., посветена на популяризирането на това, което те разбират под „традиционни семейни ценности”. Сред многото въпроси, с които се занимава организацията, е и прокарването на социално консервативни възгледи по отношение на развода, хомосексуалността и абортите. Друг възглед, зад който застава организацията, е милитаристичната външна политика, както намаляването на данъците.

През 2002 г. СИС публикува добила широка популярност статия на Тимъти Дж. Дайли, доктор по теология. В статията си „Хомосексуалност и сексуална злоупотреба с деца“ Дайли претендира да прави преглед на научната литература по отношение на сексуалното посегателство на деца във връзка с хомосексуалността, като изказва твърдението, че педофилията есвързана с хомосексуалността. Твърденията на Дайли добиват популярност като „научно доказателство” за опасността от хомосексуалността и намират място във възгледите и реториката на множество други организации и хора, в това число българските организации Български национален съюз и фондация „Общество и ценности”.

През 2006 г. психологът д-р Грегъри Херек публикува анализ на прочита на Дайли на научните изследвания, разобличавайки манипулациите, които Дайли прави върху читателите, цитирайки твърдения на учени извън контекста им и предоставяйки избирателна информация от научни изследвания. Превод на анализа бе публикуван тук.

Повече за крайно десните християнски организации, пропагандиращи стереотипи и лъжи за ЛГБТ хората, можете да прочетете и видите тук.

Washington Post

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: Национална организация за брака, САЩ, Съвет за изследване на семейството, хетеросексизъм, хомофобия, Southern Poverty Law Center.