Как се пише мотивационно писмо

2
Добави коментар
marketinggod
marketinggod

Ако сте млад, динамичен и активен човек, вие със сигурност ще се срещнете с необходимостта да напишете мотивационно писмо. То е част от процедурата за намиране на най-подходящото за вас работно място, затова не го пренебрегвайте. Ако вече почти всички хора знаят какво представлява автобиографията и как трябва да я подготвят, то мотивационното писмо все още изглежда като нещо непознато и досадно. Това обаче не бива да ви заблуждава за неговата роля. От една страна, случва се някой да се откаже да кандидатства за подходяща работа, защото не знае какво е мотивационно писмо и как да го напише. От друга, напълно възможно е кандидатурата ви да бъде пренебрегната само защото в набора ви документи не присъства въпросният. И в двата случая пропускате шанс.

Затова, дори да се чувствате несигурни, не се отказвайте.
Мотивационното писмо не е пречка, а една добра възможност да “спечелите” работодателя на ваша страна. Често именно то е решаващо при избора кой кандидат да бъде поканен на интервю.

Мотивационното писмо цели да убеди работодателя, че притежавате необходимите качества и умения и имате желание и готовност да заемете длъжността, за която кандидатствате. Едно добре обосновано мотивационно писмо може да компенсира някои слаби страни в автобиографията ви – недостатъчен трудов опит, липса на диплома за дадени умения и др.

Този специфичен документ представяте не само когато работодателят изрично го изисква от вас. Може да прикрепите мотивационно писмо към автобиографията си и когато кандидатствате за работа по своя инициатива (без да има обявено свободно работно място). В този случай представянето на мотивационно писмо прави много добро впечатление.

Кои са задължителните елементи за едно добро мотивационното писмо?

Координати
Мотивационното писмо трябва да има ясно посочени както получател, така и подател (вие). Под координатите добавете и дата на подаване на писмото.

Въведение
Напишете конкретно длъжността, за която кандидатствате, откъде знаете за нея и защо желаете да работите точно на тази позиция.

Мотивация
Това е ключовата част от писмото. Включете информация за качествата и способностите си – наблегнете на силните си страни, а слабите туширайте, изразявайки готовност и ентусиазъм за работа.Опитайте се да формулирате вашия конкретен принос за фирмата, в която кандидатствате – вие сте инвестиция за работодателя и трябва да го убедите да я направи.

Информация за връзка с вас
Завършете с благодарност към работодателя за отделеното време и подчертайте, че сте на разположение за интервю с него. Не забравяйте да подпишете писмото – използвайте стандартните фрази, например: “С уважение: Десислава Георгиева”.

Кои са златни правила при писане на мотивационно писмо?
• Мотивационното ви писмо трябва да е кратко (не повече от страница – страница и половина) и интересно за работодателя.
• Обвържете вашите умения с изискванията за обявената длъжност – посочете какво вие можете да направите за работодателя.
• В описанието на уменията и отговорностите, които сте имали до момента, включете думи, подобни на тези, които работодателят е използвал в обявата за работа.
• В мотивационното писмо се дава повече информация отколкото в автобиографията.
• В мотивационното ви писмо трябва да се усеща личен стил на изразяване. Опитайте се да направите изложението си оригинално.
• Демонстрирайте увереност и желание за работа.
• Оформете мотивационното си писмо добре – с отчетливи параграфи, шрифт и изряден правопис.

Нещо важно!
Не забравяйте, че живеем в ерата на Интернет! Мотивационно писмо, изготвено по системата “копи – пейст” може по-скоро да ви навреди, отколкото да ви помогне. Представете си, че вие сте представител на фирмата – работодател и при вас пристигнат редица мотивационни писма с еднакво съдържание и стил. Ще имате ли търпение да ги прочетете, ще ги вземете ли под внимание? По-скоро ще отхвърлите подобни кандидатури като незаслужаващи внимание.
Затова малко повече информация и старание по темата никак няма да са ви излишни.

Материалът е публикуван със съдействието на www.iskamrabota.bg