Хартиен плик за дрехи и закачалка от картон.

4
Добави коментар
mishlence
mishlence

Хартиен плик за дрехи и закачалка от картон.

Сряда, 1 Декември 2010 ( прочетена 3193 пъти)

Торбата е направена от рециклирана хартия, а картонената закачалка може да се откъсне и да се използва.

Дизайн: DEDE DextrousDesign, Гърция

Засега явлението да се опаковат продуктите в хартия е по-скоро мода, отколкото устойчива тенденция. Хартиени торби се използват в някои модни магазини, био пекарни, при производителите на закуски, ресторанти и кетъринг фирми, които доставят храна.

Все още се търсят алтернативи как да бъдат заместени изцяло найлоновите торбички, които не се разлагат. У нас хартията е все още минимален процент от потреблението. Трудно се налага и другата алтернатива – деграленовите торбички. В момента те заемат почти 20% от пазара. Деграленът се разгражда за 12-18 месеца, а преди това може да бъде рециклиран.

Първата верига магазини, които въведоха дегралена в магазините си, са хранителната верига CBA. Екстрапак бяха първата фирма, която през 2008г. въведе в експлоатация машини за изработка на деграленови торбички и пликове. Търсят се начини полиетиленът да бъде забранен, както това стана в град Кюстендил по забрана на кмета Петър Паунов. Срещу идеите за забрана на полиетилена протестираха производителите на найлоновите чантички, а от асоциация „Полимери“ излезнаха с позиция, че забраната на чантичките ще остави хиляди работници без работа в разгара на кризата. Факт е, че държавата, в лицето на Министерството на околната вода и горите все още не е въвела такса за използването на тези торбички, макар за това да се говори от няколко години. Не е направила и разграничение между разградими и неразрадими материали.

За съжаление, у нас и потребителската култура е изключително ниска и във всеки магазин се предлагат безплатно торбички. Част от веригите въведоха екологичната им алтернатива, както и чанти за многократна употреба, но все още няма голям напредък. Навикът да се опаковат дори най-малките покупки е все още дълбоко вкоренен у бългалина. Вижте какви са забраните в различните държави по света и как са постигнати.

Докато не се намери решение, ще разглеждаме хартиените торби като опаковки за минимален процент от опаковането на продукти и най-вече като дизайнерско решение в малък тираж.

Материала написа: Десислава Тодорова Източник: Packaging Of The World.com Специални благодарности на Subby, арт директор на Mojo Media

Интересни статии по темата: „Торбалан трябва да умре“ – Капитал „Триумфът на хартията“ – Капитал Източници: Екстрапак, Регал, Дегрален

Реклама www.bgoferta.info Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

  отпечатай