10-те най-известни исторически забележителности в света – тема за Светът – Idi.bg

177
Добави коментар
tao
tao

Светът е пълен с очарователни места, които си заслужават да се видят – някои от тях са създадени от природата, други – от човека. По-долу са споменати най-известните исторически забележителности в света. Те трябва да бъдат посетени от всеки пътешественик. Това са места, които хората от цял свят се тълпят да видят. И това ги прави толкова специални и исторически значими.

Мачу Пикчу

Разположен в южната част на Перу, този изумителен град лежи на върха на планина, която е достъпна единствено с влак или 4-дневно, дълго и мъчително пътуване. Бил е важен културен център за цивилизацията на инките, но бил изоставен, когато нахлули испанците. Все още е известен като „ изгубения град на инките“ . Местността е обявена за световно богатство на ЮНЕСКО през 1983. Загрижеността относно нарастващия брой на туристите води до ограничаване на хората, които могат да посетят това място и да видят само малка част от него. Мачу Пикчу е провъзгласен за едно от Новите седем чудеса.

Тикал

Тикал е една от най-големите и най-добре пазените археологически находки на руини на град от времето на разцвета на цивилизацията на маите, и е разположена в Гватемала. Тикал е водеща сила в света на маите. Лесно достижим е откъм съседния Белиз.

Хеопсовата пирамида

Пирамидите са на около 3000 години, а ние все още не знаем как те са били построени и как египтяните са ги направили толкова прецизно. Пирамидите  са издигнати в съответствие със звездите и слънцестоенето, съдържат огромни камери, които все още са неразкрити. Те са истинското инженерно чудо на човечеството, подобаващо за крале. Най-голямата е Хеопсовата пирамида, построена от фараон Хеопс (Хофу). В този район е и Сфинксът – друга историческа забележителност, която внася смут сред редица изследователи с мистериите си.

Ангкор Ват

Този древен град в Камбоджа е бил център на Кхмерската империя, когато тя владеела Югоизточна Азия. Империята се е разрушила, но е оставила след себе си удивителни храмове и сгради, които били завладявани от джунглата хиляди години наред. Въпреки че Ангкор Ват  е изпълнен с туристи, той остава гледка, спираща дъха.

Петра

Издълбана в каньон в Йордания, Петра   става известна основно покрай третата част на филма за Индиана Джоунс. Открита е през 1812 година от швейцарски изследовател. Преди това не е била известна в западния свят. Въпреки че откритието е било неизвестно, има доказателство, че на това място е имало заселници още през 6 век преди Христа. Когато римляните започват своето господство, до 4-ти век, Петра отива към своя край и търпи упадък. През 1985 е обявена за световно богатство на ЮНЕСКО и е наречена едно от Новите седем чудеса на света.

Стоунхендж

Разположена близо до Солсбъри , Англия, тази мегалитна структура е на възраст над 3000 години. Камъните, от които е изградена структурата, са от Уелс и учените все още недоумяват как те са били пренесени оттам. Стоунхендж сега е ограден и посетителите могат да се разхождат около атракцията само в кръг.

Колизеумът / Римският форум

Колизеумът и Римският форум се намират близо един до друг. Останки от цивилизацията, контролирала целия познат на европейците свят, тези места продължават да спират дъха, не само заради своята красота, но и заради историята и възрастта си. Това е било мястото, на което е седял Цезар и е наблюдавал сражаващите се до смърт гладиатори.

Партенонът

Въпреки че е в реставрация, Партенонът    все още е изумителен. Древният храм на гръцката столица стои като символ на силата на Атина и завет на древногръцката цивилизация. Освен това той осигурява величествена гледка над града. Руините около Партенона, храмовете и сградите също са толкова интересни. Построен през 5 век преди Христа, храмът е бил използван за съкровищница. С течение на вековете голяма част от храма и заобикалящите го постройки били разрушени от войни и крадци. За щастие структурата на сградата е все още съхранена… поне засега.

Великденски острови

Разположени в Тихия океан, по-специално на територията на Чили, тези статуи са единственото нещо, останало от културата на хората, живеещи там. Тези огромни и издълбани по изумителен начин глави ни показват, че примитивните хора не са чак толкова изостанали в техническото си развитие. Тези скулптури, които привличат посетители към Великденските острови  ,  са направени от камък, изграден от вулканична пепел.

Тадж Махал

Сградата е построена през 1600 година и е завещание на неумиращата любов. Разположената в Агра, Индия, бяла гробница е построена за жената на император Шах-Джахан и трябва да се види от всекиго. През 1983 е обявена за част от световното богатство на ЮНЕСКО. Годишно Тадж Махал  се посещава от 2-4 милиона туристи.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 14018 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност