Мощни земетресения в Папуа-Нова Гвинея, Япония, Фиджи

14
Добави коментар
veda
veda

Мощен земен трус с предварителен магнитуд 6,9 разтърси Папуа – Нова Гвинея в Тихия океан рано днес, предаде Асошиейтед прес.

Няма данни за жертви и поражения, нито опасност от цунами.

Геофизическият институт на САЩ съобщи, че трусът е регистриран на 32 км под океанското дъно, край брега на провинция Нова Британия, на 470 км североизточно от столицата Порт Морсби.

Местни сеизмолози посочиха, че земетресението е било усетено в градовете Кандриан и Кимбе, но там не са нанесени сериозни материални щети. Възможно е обаче околните села да са пострадали, предупредиха те.

Папуа – Нова Гвинея е разположена върху т. нар. Тихоокеански огнен пръстен – район със силна сеизмична активност в резултат на движението на тектонични плочи, посочва АФП.

Земетресенията обаче рядко причиняват жертви в тази държава с преобладаващо планински релеф поради ниската гъстота на населението.

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер бе регистрирано на територията на Япония.

Епицентърът на труса е бил в източната част на остров Хокайдо, на дълбочина 10 км. Земетресението е било усетено и в префектура Аомори, намираща се в северната част на остров Хоншу.

Няма данни за пострадали и разрушения, нито за опасност от възникване на цунами.

Японският архипелаг се намира върху място, където се срещат четири тектонични плочи. Поради тази причина тук стават около 20% от всички земетресения на Земята с магнитуд 6 по Рихтер и повече.

Земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер удари и островната държава Фиджи, съобщи Геологическата служба на САЩ.

Епицентърът на труса е бил в района на остров Вануа Леву. И тук няма данни за пострадали и разрушения, нито за опасност от възникване на цунами.

Фиджи се намира в Тихия океан и се състои се от два големи и множество малки острови, като населението е близо 900 хил. души.