Същността на лидерството е в ефективността

1
Добави коментар
RadostDimitrova
RadostDimitrova

Същността на лидерството е в ефективността. Сами по себе си лидерските спо- собности не представляват ценност. Умението да водиш и да накараш другите да те следват – това е само средство. Ключовото качество, отличаващо истинският лидер, това е неговата ЦЕЛ.   Фундаментът на ефективното лидерство се поставя на етапа, когато се определя мисията на организацията в кратка и ясна форма. Лидерът определя цели и приоритети; той също така определя и поддържа определени стандарти.

Разбира се, понякога на лидерът се налага да прави компромиси. Но ефективните лидери много добре знаят границите на своите възможности и разбират, че не са всесилни. Преди да направят компромис, ефективните лидери определят границите надопустимотои желателното. Първата задача на лидера е да бъде „камертон” – винаги да дава верен тон. Ако лидерът спазва няколко основни стандарти и принципи, давайки по този начин личен пример, той може да разчита на това, че хората с които работи ще бъдат негови верни последователи.

Лидерът приема своята позиция като отговорна мисия, а не като звание, даващо му определени привилегии. Ефективните лидери рядко са „всеопрощаващи”, но когато стане напечено, те поемат отговорността върху себе си и не обвиняват другите за провалите.

Именно защото не се бои да поеме отговорност, ефективният лидер се обкръжава с талантливи сътрудници и подчинени. Деспотичните лидери се боят от конкуренцията и редовно организират „чистки”. Ефективният лидер поощрява своите сътрудници и помага за развитието им (включително в кариерата). Носейки отговорност за техните грешки, той истински се гордее и с техните успехи, приема ги като свои. Лидерът може да е самолюбив и егоцентричен тип, а може и да е скромен и плах.

Ефективният лидер знае, че присъствието на таланти носи риск: способните хора по правило са амбициозни. Но този риск е много по-малък от това, да бъдат заобиколени от посредственост. За лидера няма по-голям грях от рухването на неговата организация след оттеглянето му. Затова ефективният лидер се стреми да подготви свои заместници.

И накрая: ефективният лидер трябва да заслужи доверие. В противен случай той няма да има последователи, а няма такова животно като лидер без последователи. За да вярват на лидера изобщо не е необходимо да го обичат или безпрекословно да са съгласни с него. Доверието в лидера се основава на вярата в това, че той действа съобразно своите убеждения. Това е вярата в „старомодни” понятия като честност и почтеност. Действията на лидера и неговите убеждения трябва да съвпадат или поне да не си противоречат.

Ефективното лидерство се основава не на изявени умствени способности, а на първо място, на последователност и принципиалност.

Автор: Явор Янкулов, доктор по икономика, Мениджър обучения

Източник: e-training.bg

Цялата статия може да прочетете ТУК