Празнична подредба на масата

4
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Въпреки че ние българите обичаме изобилието по масата и слагаме всичко, което сме приготвили още преди гостите да са дошли, съществуват случаи, в които се налага или е препоръчително да спазим определени порядки в аранжирането на масата. За щастие, съвременното изкуство за сервиране е достатъчно опростено и е нужно да усвоим само няколко малки тънкости.
Масата се аранжира като се вземат предвид всички планирани блюда: супи, риба, основно ястие, салати, десерти… Според блюдата се подбира и необходимата посуда.

И така… пред всеки гост трябва да има голяма чиния, в която поставяме красиво сгъната салфетка. В горната ѝ част слагаме виличка и лъжичка за десерт, горе в ляво чинийка за хляб, масло (хайвер, пастет) и нож за мазане. В лявата страна до чинията поставяме вилиците за салата, основно ястие и риба. Горе вдясно са чашите – в ляво за вода, в дясно за бяло вино, а тази за червено вино е по средата. От дясната страна на чинията са ножовете за основно ястие, риба и лъжицата.

Супата се поднася гореща в супник, а купичката за супа се поставя върху голямата чиния, в която е лежала сгънатата салфетка. Когато всеки гост приключи със супата и остави лъжицата, премахнете излишната посуда. (Ножът и чинийката за хайвер/пастет/масло остават.)
Ако нямате супа, а друго предястие, чинията за него се поставя пак в основната.

Рибата се сервира в чиния със среден размер. За консумацията ѝ се използват късата, широка вилица в ляво и крайният, десен нож. Ако не сте предвидили риба в менюто, не е необходимо да слагате тези прибори.

Основното блюдо може да бъде както студено, така и горещо. Сервира се в голямата чиния и се консумира с крайната, лява вилица и ножа.
След това се отсервират.

Салатата се сервира в чиния със среден размер и се консумира с останалата на масата вилица, която има по-широки крайчета на зъбците от другите вилици и може да се използва и за рязане. След като гостите Ви приключат със салатата, приборите и посудата за нея, както и тези за пастета/маслото/хайвера се отсервират.

Десертът се поднася в малка чинийка заедно с кафе, чай или какао. Използват се приборите, които стояха в средата над голямата чиния.
* Ако прецените оставете чашата за десертно вино или поставете подходяща за ликьор.

** Тъй като в България е прието да започваме от салатата, можете да промените порядъка на сервиране, като се съобразите с основните принципи, които прочетохте по-горе.