Домашна бира

2
Добави коментар
vlado1918
vlado1918

Как да си направим домашна бира ?

Първо какви са съставките ?

Съставките са домашната бира в Българияса трудни за намиране.Малц почти е невероятно да се намери затова ще си го направим сами.Хмел има по био аптеките,продават го като чай,но върши работа на първо време.Водата от чешмата става,но ако някои иска може да вземе и от ботилка,трапезна,изворна,минерална и тн.Мая за бира,тя се продава пак в аптеките,лично аз си купих за 3,50 лв. малка опаковка достатъчна за 3 пъти по около 10 литра.Тук всичко е условно защото всеки стил бира е различен,съответно и съставките са различни.Точните съставки ще се определят от дадената рецепта.

Какво ще ни е нужно за да сварим домашната бира?

Нужна ни е една голяма тенджера(хубаво е да е 20 литрова защото повечето рецепри са за 20 литра течност за варене),но и по малка примерно 10 литрова ще свърши перфектна работа просто ще разделите съставките на половина преди да започнете. Котлон на който да варите бирата(хубаво е да е силен котлона,защото все пак ще варим бирата около 60-90 минути,зависи от рецептата).Много удобно е газов котлон с регулатор на газта,а и по евтино все пак с тия цени на тока.

Ферментацията.

За да получим добра бира,е нужно тя да е ферментира напълно т.е да се получи от захарта с помощ на маята алкохол.За осъществяването на този процес ще са ни нужни голяма дамаджана около 20 литра или пък пластмасови туби от минерална вода.Може и по малък съд но е хубаво да има място около една 5-10 сантиметра от гърлото до нивото на бирата,за да може да ферментира на спокойствие.