Дафинов (лавров) лист

10
Добави коментар
kozmo
kozmo

Благородната лавра се среща като храст, висок 5-7 метра, и като дърво, достигащо височина 8-20 м. Листата са матовозелени и по края вълновидно вдлъбнати. Плодникът е с горен завръз, който по-късно се развива в ягодововиден или яйцевиден плод. Дължината на плода достига 15 мм. Цветът му след узряване е черно-кафяв. Всеки плод има едно масленисто семе.
Дафиновите листа и плодове съдържат етеричномаслени клетки и вместилища. Етеричното масло в свежите листа е около 0.5-0.7 %., а в изсушените листа е до 3 %. Плодовете съдържат близо 1% етерично масло и около 5% триглицеридно масло. В състава на листата и плодовете се откриват още дъбилни, горчиви и други вещества.
За родина на дафиновото дърво се смятат земите около Средиземно море и Мала Азия. То се култивира успешно в Сирия, Ливан, Китай, Средиземноморските и Балканските държави.
От свежите листа и младите леторасли на дафиновото дърво чрез дестилация с водна пара се добива лаврово (дафиново) етерично масло, което е безцветна до бледожълта течност, с начален леко камфорен мирис, който постепенно се променя. Вкусът му е леко остър. Маслото е устойчиво на слаби киселини и основи. Разтваря се добре в глицеридни масла и в някои естери.
В състава на листното дафиново етерично масло са доказани над 275 компонента.
От плодовете на дафиновото дърво чрез пресоване на горещо се извлича зелено оцветена, подобна на вазелин, смес от триглицеридно и етерично масло. След отстраняване с водна пара на летливото етерично масло се добива и тлъсто лаврово масло.
Листната маса на лавровото дърво се бере ръчно и се суши при подходящи условия.
Дафиновият лист е позната от векове подправка, но той се използва и за лечебни цели. Настойката от дафинови листа се използва против камъните в бъбреците, при чревни спазми, за регулиране дейността на стомаха.
Сухите дафинови листа са кухненска подправка най-вече при ястия с месо и риба. Листата често се използват като консервант при маринати, сосове и консерви (главно месни и рибни). Трябва да се внимава с употребата на тази подправка, тъй като може да предизвика запек.
Лавровото листно етерично масло има приложение в хранително-вкусовата промишленост, парфюмерията, медицината и др. Успешно се влага в маринати, туршии, консерви, месни деликатеси, ароматизирана трапезна сол, смеси от подправки и като подправка за супи. Прилага се за ароматизиране на някои изделия в сладкарството, в ликьори и други спиртни напитки.
Влага се при производство на тоалетни и медицински сапуни, в козметични продукти и парфюми.
С лечебна цел се ползва при ревматизъм и кожни болести. Има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Лавровото масло стимулира нервната система, поради което е полезно да се правят вани за тялото – 3-4 капки масло на една вана.