В началото било SPA- сибо

4
Добави коментар
Aquamedia
Aquamedia

В началото било SPA- сибо

В прочутото белгийско градче Спа водата е жива, парковете – кралски, а по улиците се надпреварват последните модели спортни автомобили

Малкото белгийско градче се намира във Валония, в  сърцето на Ардените, на около 35 километра от Лиеж. Белгийската провинция е известна със своите гори и поля, пресичани от тесни, но добре поддържани пътища, които водят към Ардените. Не, тук няма да намерите високопланински проходи и секващи дъха серпантини. Планината е стара и висока едва 694 м – точно колкото да предложи красива гледка с гъсти вековни гори в обкръжението на чист и свеж въздух.

Водата в Спа е най-голямото богатство на областта. Толкова е лековита, че човек се пита дали приказките за живата вода не са тръгнали именно оттук. Още в древни времена се носела славата на градчето, за което споменавал в хрониките си дори римският историк Плиний Стари. Местната минерална вода съдържа желязо, има метален привкус и е леко газирана. Безценна е при стомашни заболявания и ревматизъм. На бани в Спа са идвали крале, принцове, херцози и всякакви светски знаменитости. Тук са отсядали Маргарита Наварска, Мария Стюарт, Ришельо, Джакомо Казанова, Виктор Юго, Монтен. Мястото е било любимо и за руските царе – в белгийския град са се лекували Петър I, Павел I, Николай II. По-късно кралица Мари Хенриета, съпруга на белгийския крал Леополд, построила тук своя резиденция и мястото категорично се сдобило с дворцов ореол. За да не скучаят високопоставените гости на Спа, тук било отворено казино – първото не само в Европа, но и света. А градът станал известен като „кафенето на Европа“, където си давали среща най-големи знаменитости.

И днес в града има две луксозни къпални с топла минерална вода. Едната се намира в центъра и е известна с прочутите атланти, които поддържат сградата още от 1868 г. До другата, разположена на хълма на Анет и Любин – валонските Ромео и Жулиета – туристите могат да стигнат с лифт, от който се открива красива панорама към целия град. Едно от най-популярните места за разходка е паркът „7 часът“. Това е кралският парк, чието име идва от популярните навремето разходки в седем часа вечерта.  Тук са си определяли среща знатните гости на града в преддверието на една приятна вечер. В съчетание с красивата архитектура на ХIХ век, многобройните ресторанти с изискана кухня и модерни бутици центърът на града привлича многобройни посетители 12 месеца  в годината. За любопитното око на туриста интерес представляват също панорамното влакче, с което може да се направи обиколка на града, ежеседмичният неделен пазар, Музеят на водите и галерията с произведения на пейзажисти, запечатали природата в тази част на страната,  както и романтичните околности на града. Днес често наричат градчето „перлата на Ардените“. Но славата му в наши дни се дължи вече не само на минералната вода, но и на Формула 1. Градът, притежаващ една от най-атрактивните състезателни писти, ежегодно предлага домакинството си на белгийското Гран При.

Хотели
Radisson SAS Balmoral  ****
Hotel Villa des Fleurs  ****
Dorint Resorts & Spa, Spa-Balmoral  ****
Hotel le Pierre  ****
Hotel La Heid des Pairs  ***
Best Western Hotel l’Auberge  ***

текст Екатерина Геловска, сп.HoReMag

 

 

Още информация от тази категория