Американско куче знае 1000 думи

6
Добави коментар
kocet
kocet

Кучето Чейсър порода Бордър Коли е на три години. Психолозит работили с Чейсър три години, като го обучавали по четири-пет часа на ден, докато…

 

Куче от САЩ успяло да научи над 1000 думи, съобщава списание „Ню Сайънтист“, предаде АСН.

Кучето Чейсър порода Бордър Коли е на три години. Психолозите Алистън Рейд и Джон Пилей от Уофорд Колидж в Южна Каролина работили с Чейсър три години, като го обучавали по четири-пет часа на ден, докато то успяло да запомни 1000 думи и показало, че може да ги различава.

„Не твърдим, че кучетата могат да научат език по същия начин като децата, но са способни да научат много повече думи, отколкото мислехме“, заяви проф. Рейд.

В процеса на обучение Рейд и Пилей показали на Чейсър над 1000 играчки, всяко от които имала собствено име и повтаряли тези думи няколко пъти, за да засилят асоциацията.

За да проверят дали кучето ги е запомнило, те образували групи от 20 играчки, като давали име на всяка една играчка и карали Чейсър да я изважда от купчината. Кучето направило 838 опита в продължение на три години и винаги успявало да разпознае най-малко 18 от 20 играчки в групата.

Предишният рекорд беше регистриран в Германия през 2004 г. – куче на име Рико успяло да научи 200 думи до достигането на деветгодишна възраст.

В речника на Чейсър влизат думи като възглавница, амфибия, кенгуро, пипало, пирамида, пеперуда, чудовище и зомби.

actualno.com

 

24/12/2010