Созопол ще привлича туристи със 17-метрова статуя на АполонСозопол ще привлича туристи със 17-метрова статуя на Аполон

16
Добави коментар
Castiel
Castiel

В Созопол ще бъде изработена 17-метрова статуя на Аполон. Предвижда се статуята да бъде поставена на входа на пристанището до остров Свети Кирик. Тя ще е дело на скулптора проф. Крум Дамянов и ще бъде изработена от бронз, а лирата и лъкът на Аполон ще бъдат позлатени.

Статуята ще бъде висока 13 метра и ще бъде поставена върху 4-метров постамент, така общата й височина ще е 17 метра. С издигането на статуята Созопол ще се нареди до световни градове като Рио де Жанейро, Барселона, Ню Йорк и други световни градове, които имат статуи- символи, коментират кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той се надява статуята да бъде готова за откриването на празниците на културата “Аполония” през 2011 г. С поставянето на статуята на Аполон ще осъществи амбицията на общинското ръководство да развива културен туризъм.

Такава статуя на Аполон, според проучванията на археолозите, е имало на остров Свети Кирик. Находките показват, че там се е намирал религиозният център на Аполония Понтика още от създаването му в края на VІІ век пр. Хр.

Средствата, необходими за изработването и монтирането на скулптурата, са около 400- 500 000 лв. Част от тях ще бъдат заложени в бюджета на общината за 2011 г., а останалите ще се набират от дарения.