Винс Жиронда

3
Добави коментар
bbteam
bbteam

Винс Жиронда, по прякор Железния гуру, е състезател културист, автор на статии и курсове за трениране по пощата, както и собственик на една от най-известните зали, в която под негово ръководство тренират не само обикновени любители, но и много холивудски звезди и знаменитости. Научете повече за известния с подостреното си като с бръснач тяло, остър ум и още по-остър език Винс Жиронда – Железния гуру.

Житейски път

Винс Жиронда е роден на 9 ноември 1917 година в Бронкс, Ню Йорк. Той е още малко момче, когато баща му получава предложение за участие в масовата и касова холивудска продукция „Бен Хур като каскадьор и цялото семейство се премества в Лос Анжелис.

Винс също опитва късмета си като каскадьор, но попада на снимка на Джон Гримек и осъзнава, че му липсва цялостно развитие на физиката. Затова започва да тренира с тежести.

Така 22-годишният бъдещ Железен гуру прекрачва за първи път вратата на тренировъчната зала. Това е местният клон на YMCA, където се задържа само осем месеца, преди да се премести в залата на братята Ийстън (the Easton brothers’ gym).

Братята виждат таланта на младия Винс и му предлагат да работи в залата като инструктор. Жиронда приема предложението им и така започва своя път на треньор. Още отначало той не следва сляпо тогавашните методики на трениране, а експериментира с различни техники и протоколи.

Това продължава до 1946 година, когато Винс Жиронда открива своя собствена зала в северен Холивуд. В началото на 50-те години на миналия век той вече е изградил своята репутация като треньор не само на победителите в състезания по бодибилдинг, но и на много телевизионни и филмови звезди, което му позволява без капка свян да твърди, че може да вкара във форма даден човек по-бързо от всеки друг.

Това е и причината филмовите студия да се обръщат към него и да му изпращат своите звезди. Ето имената на някои от трениралите под ръководството му: Шер, Дензъл Уошингтън, Клинт Ийстууд, Робърт Блейк, Ерик Естрада.

По-интересен е списъкът с културисти, тренирали под ръководството на Винс. Именно оттам тръгва и прякорът му, „Железния гуру“. Освен Арнолд Шварценегер, при него за кратко или по-дълго време са ваели своите физики и носителите на титлата „Мистър Олимпия“ Франк Зейн и Лари Скот, подгласникът им Мохамед Макави, „Невероятният Хълк“ Лу Фериньо и много други.

В периода преди нашествието на стероидите залата на Винс е „произвела“ повече спечелили бодибилдинг състезанията физики, отколкото която и да е друга, благодарение на методиките му. Затова и някои го наричат не Железния, а „Достероидния Гуру“.

Освен на трениращите в залата му Винс помага на милиони други чрез своите статии в списания като Iron Man и чрез тренировъчните курсове, които изпраща по пощата. Освен това създава своя собствена компания за хранителни добавки. И всичко това без да загърбва треньорската и ръководна функция в своята зала.

Железният гуру не само изковава физиките на много звезди и шампиони, но самият той участва в бодибилдинг състезания. По онова време релефната физика се е смятала за нездравословна и по-заоблените фигури се класирали на първите места. Това е и причината „прекалено“ дефинираният Винс да е слаган винаги по-назад в класирането. Ето неговите успехи:

1950 г. – не се класира на Mr. USA;

1952 г. – втори на Pro Mr. America;

1956 г. – не се класира на Mr. USA;

1958 г. – трети на Mr. USA;

1962 г. – втори на NABBA Pro Mr. UniverseShort;

През 80-те години на XIX век излиза съвместната му с Робърт Кенеди книга  „Unleashing the Wild Physique“, последвана от множество семинари, които той изнася в САЩ и Канада.

През последното десетилетие на миналия век новите зали и треньори никнат като гъби, което прави по-трудно поддържането на залата на Винс. Освен това синът му се разболява тежко, което е тежък удар за Жиронда. Тези фактори водят до затваряне на залата му през 1995 г.

Две години по-късно, през 1997 г., само месец преди да навърши 80 години, Винс Жиронда приключва земния си път.

Треньорът Винс Жиронда

Сред останалите треньори Винс е бил известен със своите нетрадиционни и често скандални виждания. Може би защото, както самият той казва, „Открих, че логиката на хората няма нищо общо с логиката на природата. С други думи: опитай да престъпиш правилата и виж какво ще стане“.

Нека видим какво съветва Железният гуру в своите статии и курсове по пощата. Ще се учудите как някои от неговите постулати ни изглеждат странни, а други са признати от учените и трениращите едва в последните години. Представете си как са били посрещани преди половин век.

„Бодибилдингът е минимум 85% хранене.“

За Винс бодибилдингът е форма на изкуство и трениращият е скулптор. Той е привърженик на комплексното развитие на физиката, а не простото гонене на по-големи размери. За него всяко отделно движение си има своя цел.

Леко завъртане на китката или положението на пръстите променя изцяло начинът, по който движението натоварва съответния мускул. Жиронда обичал така да доизкусурява упражненията, че да бъдат максимално ефективни.

„Да, аз вярвам в тренирането до отказ… но не по начина, по който си го представяте. Аз вярвам в тренирането до отказ на ФОРМАТА. Безполезно е да се продължава дадено упражнение, ако за целта ще използвате всеки възможен мускул за повдигане на тежестта с лоша форма.“

Железният гуру е може би първият човек, който започва да говори против обикновените коремни преси и повдигания на краката за корема. Едва наскоро хората започнаха да се убеждават в правотата му и днес много трениращи и учени са обединени около твърдението, че те дори са опасни за гръбначния стълб.

Друга противоположност на Винс с останалия свят е мнението му за повдигането от лег. Според него то е безсмислено упражнение за развитието на гърдите и затова той го е заменял с Гилотина пресата на Жиронда.

Много бодибилдъри са се убедили в правотата му, но продължават да правят регулярните повдигания от лег, защото гилотина пресата не им позволява да работят с впечатляващи килограми. Не и Винс, той винаги се е интересувал от формата на движение и цялостната симетрия на тялото, а не от повдигнатите килограми.

Не само това, Винс Жиронда е бил противник и на задния клек. В неговата зала не е имало стойка за клек, защото това също било безполезно за развитието на бедрата упражнение. Но не си мислете, че е правил само разгъвания на уред и лег-преса. Не! Винс Жиронда пропагандира предния, хакен и сиси клека като далеч по ефективни за бодибилдърите упражнения.

„Тялото трябва да бъде наклонено назад при клякането, за да може упражнението да влиза в бедрата, а не в задника.“

Винс е препоръчвал задния клек единствено за жените и малката част от мъжете, които имали нужда от още маса в глутеусите.

Най-голямата грешка на бодибилдърите било, според него, претренирането. В стремежа си към по-големи размери те претоварват нервната си система, което води до намаляване на размерите, нервност, слабост и т.н. Познато, нали?

През 60-те години на миналия век Винс бил анатемосан за препоръката си да повишим нивата на тестостерона си посредством консумацията на от 1 до 3 дузини яйца. Като и за съвета да добавяме сметана, за да увеличим калориите и мазнините в храненето си. Днес все повече изследвания и доказателства ни говорят колко е бил прав.

Друга анатема би получил от днешните новобранци, които от първия ден се хвърлят на сплитовете на състезателите. Винс често провеждал първите тренировки на новаците дори без лоста на щангата, за да може да заучат по-добре правилното движение.

Друго виждане на Железния гуру било това, че нуждата от протеин е индивидуална. Както и че по-големите бодибилдъри трябва да консумират повече протеин от тези в по-ниските категории.

„Никога не преяждайте! Вместо това яжте малки порции храна на всеки 3 часа. По този начин хранителните съставки са на разположение на тялото през целия ден за доставяне на енергия и възстановяване и изграждане на мускулната тъкан.“

„Никога не си позволявайте да огладнеете! Не пропускайте планирано хранене. Поддържайте тялото си постоянно снабдено с горивото, от което се нуждае, за да посрещне нуждите на вашата тренировъчна програма и режим.“

„Контролирайте емоциите си – не им позволявайте те да ви контролират. Успокойте се. Забавете темпо. Когато сте прекалено нервни или активни, вие сте постоянно в катаболно състояние.“

Личността Винс Жиронда

Винс е бил известен със своя остър език, странен начин на развитие на бизнеса си и понякога сравнявани с пристъпи на лудост действия. Например в даден момент решава, че оттук нататък до края на деня ще тренира само жени в залата и изгонва всички мъже.

Следният въпрос на читател и отговорът на Винс на страниците на известно списание могат да ви убедят колко различен е той:

Въпрос: Винс, миналата седмица ти ме изрита от залата, след като те помолих да ми помогнеш със създаването на новата ми програма. Дадох ти 500 долара и ти ми ги хвърли обратно в лицето. По този начин никога няма да станете богат, г-н Жиронда. Аз пропътувах доста голямо разстояние, за да тренирам при Вас и Вие отказахте да ме тренирате или да вземете парите ми. Моля, дай ми втори шанс, Винс.

Отговор: Ти си издънка, Тед. Аз не давам втори шанс на никого. Съгласих се да те тренирам за определен период от време с уговорката, че ще следваш изцяло моите инструкции. След като ти показах как да правиш всяко упражнение, за да имаш максимални резултати, ти продължи да настояваш да ги изпълняваш по твоя си начин. Сега нямам нужда от твоите пари. Точка. Не се опитвай да се свържеш отново с мен.

Може би най-показателен е моментът, при който Джо Уидър завежда в залата на Винс младата надежда на бодибилдинга – току що пристигналия от Стария континент Арнолд Шварценегер. Джо вижда бъдещата звезда в него и решава да го повери на най-добрия възможен треньор, който да помогне на Арнолд да свали мазнините и оформи своята впечатляващо огромна, но слабо релефна физика. Австрийският дъб влиза в залата на Винс и се представя: „Аз съм Арнолд Шварценегер, Мистър Вселена“. На което получава следния отговор от Жиронда: „На мен ми изглеждаш като *** дебелак“.

Легендата Винс Жиронда

Винс Жиронда ще остане завинаги в историята на бодибилдинга не само със своите и на тренираните от него хора постижения, или пък с препоръките и статиите си, но и със създадените от него тренировъчни програми и упражнения.

Сред първите най-известна е системата 8х8, за която вече имахте възможност да прочетете на страниците на изданието. Други негови системи са 6х6, 10х10, 10-8-6-15 и 15х4.

Сред упражненията, които Винс завещава на поколенията трениращи, са V-кофичките, суингът с дъмбели за рамо, гилотина пресата, дърпащото сгъване за бицепс, вариантите му на изпълнение на коремни преси, сиси-клек, хакен-клек на машина и много други.

Жиронда неслучайно е легендарен атлет и треньор, изпреварил времето с идеите и разбиранията си, за което говори фактът, че дори днес продължаваме да използваме тренировъчните му принципи, съвети за хранене и програми, както и създадените и популяризирани лично от него упражнения.

Всеки любител, и особено този, които не посяга към стероидите и прохормоните, има какво да научи от съветите, методите и упражненията на митичния Винс Жиронда. Заимствайте някое от упражненията му за следващата си програма, а защо и да не потренирате известно време по една от неговите системи? Не само ще отдадете почит на гениалния Железен гуру, но със сигурност ще извлечете и полза за своята физика.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.