Когато детето не иска да учи…

1
Добави коментар
dasc
dasc

Когато детето не иска да учи…

Причини за нежеланието на детето да учи и тактики за преодоляването му

Започна новата учебна година и учениците трябва да забравят за летните игри и сериозно да се заловят за учението. Но за много родители става особено актуален следният проблем: детето им не иска да учи и всички опити то да бъде заставено, са напразна загуба на време и нерви.
Как да променим ситуацията?

Подходът на родителите.

Родителите имат своя представа за това кога и как детето трябва да учи. Например, детето сяда на бюрото си веднага след училище, без дори да е обядвало и се заема с домашните. Обяснението на родителите е, че няма защо да се губи време, а домашните са лесни, половин час и всичко е готово. Но детето не успява да направи това бързо и качествено. Това е напълно обяснимо – то е изморено от училището не по-малко от родителите си след работния ден. Умората не му позволява да се съсредоточи, да бъде внимателно, да изпълнява сложни и точни движения.

Писмените работи са задължителен компонент от домашната работа. При умора дори най-елементарните ченгели и кръгчета не се получават равни и красиви. А детето е уморено, то бързо разбира, че не „всичко се получава”, а майка му настоява зад гърба му: ”Постарай се, не се разсейвай, препиши внимателно!”. Детето преписва, но поредният вариант се оказва още по-лош от предходния. „Не се стараеш!”, възмущава се майката и детето е съвсем близо до огорчението, обидата и сълзите.

Не е трудно да си представим как тази ситуация се повтаря всеки ден и у детето се формира не само страх от грешките, но и от поредното недоволство от страна на възрастните. И постепенно започва да се поражда отвращението към ученето и домашните работи.

Друг, но също така неудачен вариант е ученето късно вечер, когато родителите се връщат от работа. Ситуацията е различна, но проблемите са същите. Вечер детето се уморява още повече и всичко се повтаря: провал, сълзи, обида. Постоянното недоволство на родителите убива желанието за учене дори при най-старателните ученици.

Често детето отказва да учи, защото се страхува от неуспеха….