Дупена ли е булката?

5
Добави коментар
verabaleva
verabaleva

„Дупена ли е булката, или не е дупена?“, задаваше се сакрален въпрос някога. „Дупена ли е младата вълна в занаята или е смачкана?“, питам аз днес.

Много поводи се насъбраха и от позицията на белите си коси ще задам този въпрос, защото бъдещето в професията е именно в ръцете и интелекта на тази вълна.

Днес, например, един през друг сайтовете ни информират, че Лудогорец е подписал с младата звезда на Сантос Гилерме де Соуса – Шоко. Пише се наляво и надясно, копипейства се, придаква се, че е бил част от представителния отбор на Сантос.

Заглавия: „Футбол: Лудогорец привлече млада звезда от бразилския Сантос“,  „Лудогорец направи грандиозен удар, взе бразилски суперталант“, „Тим от „Б“ група хвърли трансферната бомба в родния футбол“, „Ексклузивно: Бразилският суперталант подписа с Лудогорец“ и т.н. и т.н.

Цитат от текст: „Шоко е 20-годишен офанзивен десен защитник, преминал през всички детско-юношески и младежки формации на Сантос и до подписването с „Лудогорец“ беше част от представителния отбор на бразилския гранд.“

Нима е толкова трудно да се провери и да не се дезинформира!? Нима е толкова трудно да се размърда сивото вещество, пък било то и с размерите на американски аспирин (б.а. – твърди се, че той е с най-малки размери) и да не се дезинформира!? Защото дезинформацията е ЛЪЖА!!!

В следващите 15 години това момче може да е най-голямото чудо в световния футбол, но днес, в навечерието на неговата 21-а годишнина (18 януари), той е никой. Защото родният клуб на Краля Пеле не продава „звездите“ си в Разград. Да не говорим, че самият Сантос може да изпадне в объркване, защото момчето никога не е било част от представителния тим и това е проверимо. Елементарно проверимо. Не, заради оспорването на неговия талант. А заради истината.

Готови да се надупим на всяка измишльотина пропуснахме някои други попълнения в Разград. С какво този младеж от Бразилия е повече от Михаил Александров, например. Нашият извървя дълъг път в Борусия (Дортмунд), беше капитан на юношеските национални отбори, родени 1989 година, игра на финали на европейско първенство през 2008 година. Но той е един нашенец, който не успя да се наложи в първия тим от Дортмунд и сега е много по-важно да „играем на гроба му хоро“. Злорадо. Със злорада насмешка. Или пък какво бе по-малко сензационното при преотстъпването в Лудогорец на националите Атанас Дреновички от Славия и Мартин Дечев от ЦСКА? А някакъв си малчо от южна Америка бил звезда. Бил даже трансферна бомба…

Подобно бе отношението към Четин Садула, който идва в ЦСКА. Два дни вървеше подигравателна тоналност, включително от националния ефир на утвърдени електронни медии. Незнанието и високомерието са опасни опори и е добре да се внимава за равновесието. Претендиращите за професионализъм ще е добре да погледат и по-далече от носа си.

Ще сложа точка. Мога още много да изреждам и конкретно да цитирам случаите, в които наши момчета са унижавани. Точка.

Позволявам си този тон, за да светна лампичката. Който иска да се развива, нека ме послуша, или поне да се замисли. Защото след това няма да може да види ритуалното си самоубийство. То е неизбежно. И потребителите на информация ще го принудят да си посегне, а шефовете му ще го изхвърлят в кофата за боклук.

Мислете и проверявайте! Не се оставяйте да ви манипулират и правят за смях! Вие сте журналисти!

За по-младите в занаята, които се питат кой е този чичко, дето дава акъл  –  учил съм телевизионна журналистика в СУ „Климент Охридски“, имам не по-малко от 15 000 публикации и не се срамувам от нито една. Член на Международната асоциация на спортните журналисти (АИПС – A.I.P.S). Нямам нужда да се правя на интересен. Още по-малко гъделичкам някакво самочувствие. Моля се да бъдете умни и смели. Бразилецът Шоко е на пръв поглед дреболия. Но е нарочна манипулация. А това вече е ЛЪЖА!