Лечение на шипове с кинезитерапия

3
Добави коментар
kocetosv
kocetosv

Голям брой хора страдат от шипове. Това заболяване е известно още като артроза и се характеризира със силна болка. Лечението на болестта цели основно облекчаване на тази болка и възпалението. Терапията включва използване на нестероидни противовъзпалителни медикаменти и кортикостероиди. В последно време широко приложение намира използването на хондропротектори, който прилагани в началния етап на заболяването могат да забавят дегенерацията на ставния хрущял. В по-тежките случаи, при които заболяването е в напреднал стадий, се налага оперативна намеса.

Кинезитерапията има широко приложение в лечението на остеоартит, чието развитие е съпроводено с поява на шипове. Основният лечебен метод на кинезитерапията е движението, тъй то е главната функция на опорно-двигателната система, която бива засегната от шипове. Лечението чрез движение има за цел да възстанови нормалната фунция на опорно-двигателната система, да я поддържа в добро състояние и да забави стареенето на ставите.

Кинезитерапевтът, който води лечението, определя степента на натоварването, като се съобразява с индивидуалните възможсти на пациента, както и със стадия на заболяването. Обикновено при шипове болката се увеличава при движение и натоварване, и това кара страдащите от заболяването хора да намаляват движението при появата на болката. Това обаче само причинява по-голяма скованост и не благоприятства лечението на артрозата. Много хора изпитват силна скованост сутрин, след ставане от сън, а кинезитерапията помага за нейното елиминиране чрез движение.

Преди да започне същинското лечение, специалистът трябва да дефинира характера на симптомите. Това става с помощта на редица тестове, които оценяват движенията в ставите, начина, по който работят мускулите и нервната проводимост. Едва след установяване на тези неща може да се назначи адекватно лечение на шипове чрез кинезитерапия.

Един курс кинезитерапия включва около 10-15 процедури, които имат положително влияние върху мускулния тонус и подвижността на ставите. Други предимства на кинезитерапията включват стимулация на периферната проводимост, подсилване на мускулите на крайниците и гръбнака, както и поддържането на правилна стойка.