Рисунки от Париж, в галерия „Париж“, на ул. „Париж“

5
Добави коментар
lnmarket
lnmarket

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“ представя

„Рисунки от Париж, в галерия „Париж“, на ул. „Париж“

Росен Марковски

20.01.–15.02.2011

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 20 януари в галерия „Париж“ се открива една много парижанска изложба.

Посещението на Росен Марковски във френската столица го е вдъхновило да създаде рисунки, които изразяват неговото усещане за това какво е да си част от този световен и някак поглъщателен град.

Кейовете на Сена, музеите с хилядите картини, следите, оставени от Пикасо, танцуващите двойки танго, виното или Монамартр – всичко това са само малка част от знаците на живия живот в Париж. Изкуството винаги и под най-различни форми прелива от всеки ъгъл в този град, затова и е мечта на всеки творец да се потопи поне веднъж в този водовъртеж от пищно минало и провокиращо настояще.

Рисунките на Марковски носят духа на Париж, имат някакъв пикасовски дъх и са сътворени спонтанно. Не в ателие и усамотение, а на улицата – сред хората и бързо течащия живот. Затова са и ценни, автентични, защото са резултат от провокацията на мига, на случващото се тук и сега.

Всички те са рамкирани в дървени каси, под стъкло и в този си вид някак странно напомнят за миналото на Париж, за това, което се е случвало в началото на миналия век, а може би са израз на носталгия по бурните промени, които са кипели тогава в света на изкуството…

Тази изложба обединява любовта на галеристи и художник към един град, в който има всичко, град, който те засмуква в своята фуния на времето и те „изплюва“ с нова личност, с нов светоглед и с нови желания. А който не се е променил след Париж, значи е парижанин. 😉

Изложбата ще продължи до 15 февруари, като може да бъде разгледана и виртуално в сайта на галерията.