ВИТАМИН Е пази пушачи от рак и сърдечни заболявания

5
Добави коментар
Ellyah
Ellyah

Витамин Е пази пушачи от
рак и сърдечни заболявания

Изследване на американски учени показва, че рискът от смърт вследствие на рак и сърдечни заболявания, е свързан с концентрациите на витамин Е в кръвта, предаде Ройтерс като се позовава на публикация в сп. American Journal of Clinical Nutrition.

Д-р Маргарет Райт и колегите й от Националния раков институт в Бетезда /Мериленд, САЩ/ в продължение на 19 години проследявали здравословното състояние на 29 092 пушачи финландци на възраст малко над 50 и над 60 години. Оказало се, че за хората с най-високи концентрации на витамин Е в кръвта има най-малък риск да умрат от рак и сърдечни болести. Този резултат противоречи на предишни изследвания, които не са открили ползата от въпросния витамин.

Съществуват редица механизми, чрез които витамин Е, известен още като „алфа-токоферол“, пази здравето. Той например е мощен антиоксидант. Освен това укрепва имунната система и предотвратява развитието на туморни кръвоносни съдове.

Оптималната концентрация на витамина е 13-14 милиграма витамин Е на литър кръв. По-високите концентрации не водят до допълнителни благотворни ефекти.

Източници на витамин Е са ядките, семената, пълнозърнестият хляб и тъмнозелените листни зеленчуци.