Ако си обвързана с домашен критик | bgbezgranici.com

1
Добави коментар
ditadita
ditadita

I Не приемай всичко казано за чиста монета
Всеки мъж знае, че “жените обичат с ушите”. Какво точно харесва тя, в школата на джентълмените не е изяснено, и затова всеки представител на силния пол интерпретира този факт по свой начин. Ако комплиментът е средство за похвала, то “критиката е контролен изстрел”. Впрочем, от критиката има и полза.
Има ли моркови?
Едва ли е възможно да спрете критиката – вие сте два различни човека и би било невероятно, ако при вас въобще няма разногласия. “Защо вариш борш без моркови?! Майка ми не прави така… Трябва да вземен от нея уроци по готвене.

Не, твърдо отказвам да нарека това борш, докато не добавиш веднага моркови!”
Със сигурност, не е много приятно да слушаш критика от устата на любимия мъж. А сега си представи, че през целия ваш, останал съвместен живот, той търпи безвкусния борш или таи в себе си други, по-значителни недоволства. Краят на такива отношения, уви е ясен…
Всичко по правилата
Как да критикуваме правилно – това е основният въпрос. Според психолозите конструктивната критика включва три важни момента. Първо: недоволството да не се отправя към личността, а да се обърне внимание само на конкретната постъпка. Второ: задължително трябва да се изтъкне положителният момент. Третият акцент на конструктивната критика води до предложение, как може да се подобри ситуацията. “Нека да опитаме още веднъж!”
Търсене на причината
“Скъпа, не ти ли се струва, че твоята прекалено тясна и къса пола, може да се носи, само ако краката са ти красиви?” Ако ти умееш да четеш между редовете, да разгадаваш мислите и малко да разбираш от мъжка психология, то без усилие ще “преведеш” това изказване: “Скъпа, ти изглеждаш толкова съблазнително, че се боя да не те отведе някой принц под носа ми”.
С други думи, проблемът е негов, а заради това страдаш ти. Ако до теб има домашен критик, намери неговия личен проблем. Възможно е напоследък активно да правиш кариера и да печелиш повече от него. В този случай забележките и изискванията са само следствие, а реалната причина се дължи на съвсем друго – нараненото самолюбие на мъжа. Не трябва да приемаш всичко буквално и с последни усилия да приготвяш холестеринови специалитети в кухнята. Единствената рецепта е откровеният разговор.