Сребърна вода

6
Добави коментар
oblache.net
oblache.net

Все по-често чуваме израза „сребърна вода“, но какво представлява тя и за какво ни помага?

Тук ще ви покажем един уред, с който бързо и много лесно можете да си направите сами сребърна вода, а също така и ще разберете за какво служи тя.

Уред за сребърна вода
Д-р Силвър универсал

Предназначение
Уредът е предназначен за дезинфекция на питейна вода от централизираното водоснабдяване, както и такава, добита от кладенци, извори и др. посредством обогатяване с йони на среброто. С помощта на уреда може да  се приготвя сребърна вода за профилактика на някои заболявания, описани в Приложението. С уреда може да се обработва вода с обем от 0,2 ; 0,5; 1; 2 и 5 литра, а в някои случаи и по-големи количества. Обработката се извършва автоматично след задаване на една от четирите програми, подбрани по обема на обработваната  вода и желаната концентрация на сребърни йони. Работата с уреда е изключително опростена. Не се налага  следене на  ремето за обработка. След изтичане на избраната програма, уредът сигнализира за край на процеса и се  изключва автоматично.

Принцип на работа
Действието на уреда се основава на електролитно разтваряне на сребро във вода при протичане на ток между сребърен и неръждаем електроди. При това във водата се натрупват сребърни йони и колоидно сребро, чиято концентрация е пропорционална на времето за обработка и силата на протичащия ток.

СВОЙСТВА И ИЗПОЛЗВАНЕ НА СРЕБЪРНАТА ВОДА

За лечебните свойства на сребърната вода се знае отдавна, за което свидетелстват сведенията за древната медицина. В старинни индийски книги се споменава, че древните индийци са дезинфекцирали водата, като са потапяли в нея нагорещено сребро или са я държали в сребърни съдове. При освещаване на кладенци, в тях са  върляли сребърни монети.

В края на XIX век вниманието на изследователите било привлечено от дезинфекциращите свойства на някои метали. Опитите показали, че бацилите на дифтерита, поставени на  ребърна пластина, загиват за 2 дни, върху медна – за 3 дни,  върху златна – за 9 дни. Бацилите на тифа,  поставени върху сребърна и медна 10 пластина загиват само за 18 часа.

Изследвания са показали, че   бактерицидният ефект на среброто е по-силно  изразен, отколкото при другите метали, защото среброто  прониква по-бързо в клетките. Клетъчната обвивка сорбира среброто, а то блокира ферментите на  бактериите и прекратява преноса на кислород.

Препаратите на база сребро притежават силно изразен  антибактериален ефект. По данни на проф. В. Углов среброто действа 1750 пъти по-силно от карболовата  киселина ( фенол ) при една и съща концентрация и 5,5 пъти по-силно от сублимата (живачен двухлорид). По данни на проф. Л.Кулски, сребърната вода има по-висока активност от хлора, хлорната вар, натриевия   хипохлорид и други окислители при равна концентрация.

Действието на среброто зависи от концентрацията   у, която се измерва в mg/l (милиграм на литър). Колкото е по-висока концентрацията, толкова по-бързо и силно е действието. Например, сребърна вода с концентрация 0,05 mg/l унищожава микробите за 5 минути, с  концентрация 0,2 mg/l – за 2 минути, с концентрация 1,0 mg/l – почти веднага.

Как действа среброто на  организма?

Неголемите дози сребро не са токсични и имат положително действие. Тe “подмладяват” кръвта, стимулират физиологическите процеси в организма, увеличават  количеството на белтъците в кръвта.

Най-широко сребърната вода се използва за целите на дезинфекцията и  кон- сервацията на питейната вода. Тя консервира добре и различни плодови сокове,  които дори и без  допълнителна термична обработка се съхраняват дълго време. За тази цел е достатъчна сребърна вода с  концентрация 0,5 mg/l сребро. Йоните на среброто ускоряват процеса на стареене на виното, подобряват вку- са му. Сребърната вода стабилизира млякото, маслото, обеззаразява ефективно черупките на яйцата, бързо и  надеждно дезинфекцира домакински прибори. Сребърната вода предпазва от бактерии и плесени месото,  рибата и други хранителни продукти, съхранявани в хладилника.

В книгата си А. Маловичко привежда много  данни за използването на сребърната вода в медицината. По-долу са подбрани основните, достъпни за всеки  съвети:

– марля, напоена със сребърна вода e добро антисептично средство в битовии полеви условия;
– сребърната вода ефективно лекува заболявания на стомашно-чревния тракт, 11 възпаления на очите, хранопровода, повърхностни рани и язви;
– сребърна вода с концентрация 5-10 mg/l лекува изострена пневмония;
– сребърната вода заличава следи от изгаряния;
-сребърната вода предотвратява следоперационни възпалителни процеси. Това е особено важно в случаите, когато организмът е алергичен към антибиотиците.

При изплакване на гърлото няколко пъти на ден със сребърна вода се унищожават бактериите в устната  ухина и се премахва неприятният дъх.

Сребърната вода може да се използва за компреси, вани, при лечение на  ирусни, гъбични и бактериални дерматози.

Не забравяйте, че ако използвате постоянно сребърна вода за  пиене, концентрацията на сребърни йони в нея не трябва да превишава 0,05 mg/l. За приготвяне на влажни  компреси се препоръчва концентрация до 35 mg/l, за пиене с лечебни цели от 0,5 mg/l до 1,5 mg/l, в отделни  случаи за кратко време и над 10 mg/l.

За да се запази активността на сребърната вода при високи  концентрации на сребърните йони (по-висока от 1mg/l), препоръчваме тя да се приготвя непосредствено преди употреба.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗПОЛЗУВАНЕ НА СРЕБЪРНА ВОДА

1. Ангина (тонзилит)
Изплаква се гърлото в продължение на 3 до 5 минути със сребърна вода с концентрация 15 mg/l.
2. Гинекологични възпаления
При външни възпаления се измива възпаленото място 3‑4 пъти на ден със сребърна вода, а най-добре се поставя компрес със затоплена (30-350С) сребърна вода с концентрация 30 mg/l. При влагалищни възпаления се прави вагинална промивка два пъти на ден със затоплена сребърна вода с концентрация 10 mg/l.
3. Натравяне с храна
Три пъти на ден се пие по 100 ml сребърна вода с концентрация 5 mg/l. В случай на остро натравяне, до  оказването на лекарска помощ, да се изпие 100ml сребърна вода с концентрация 10 mg/l и се предизвика  повръщане, след което на всеки три часа да се пие по 100ml сребърна вода с концентрация 5 mg/l. Може да се  очаква подобрение след около 2-3 часа.
4. Висока температура
Пие се 50-100ml сребърна вода с концентрация 10 mg/l. Може да се очаква понижение на температурата след  няколко часа.
5. Подобряване на общото здравословно състояние В продължение на няколко месеца, вместо  чешмяна, да се пие сребърна вода с концентрация 0,05 mg/l. След това се прави тримесечна пауза и курсът се  повтаря.
6. Следоперационни възпаления (костни, мускулни и други възпаления, причинени от  стафилопневмококови инфекции) Мястото се измива, подсушава и се прави компрес за 15-20 минути със  затоплена (30-350С) сребърна вода с концентрация 30-35 mg/l. Компресът се прави от 4-5 слоя марля.
7. Настинка.  Изплаква се устата със затоплена (30-350С) сребърна вода с концентрация 20 mg/l. През 3 часа  се пие по 100 ml сребърна вода с концентрация 0,15 mg/l. Настинката преминава за 2-3 дни.
8. Дизентерия
На всеки 4 часа се пие по една лъжица сребърна вода с концентрация 5 mg/l.
9. Дифтерит
На всеки 4 часа се пие по една лъжица сребърна вода с концентрация 5 mg/l.
10. Фурункулоза (циреи)
Компрес със затоплена (30-350С) сребърна вода с концентрация 35 mg/l.
11. Екземи, лишеи, кожни възпаления
Компрес със затоплена (30-350С) сребърна вода с концентрация 35 mg/l
за 40 минути. Лечението продължава до 2 седмици.
12. Гастрит
В продължение на две седмици, три пъти на ден, 20-30 минути преди ядене се
пие по 100ml сребърна вода с концентрация 0,5 – 1,0 mg/l. Болката намалява след
няколко дни.
13. Инфекциозен хепатит
В продължение на 10 дни, 20-30 минути преди ядене, да се пие по 100ml сребърна вода с концентрация 1 mg/l.
14. Кератит, конюнктивит
Очите се измиват със сребърна вода със стайна температура или се прави компрес с концентрация 20 mg/l.
15. Възпаления на уши, нос, гърло (възпаления на слуховия канал, средното ухо, фарингит, ларингит,  онзилит, ринит, грипни епидемии) Изплаква се носа, устата или ушите с топла (30-350С) сребърна вода с концентрация 20 – 25 mg/l и се прави компрес за време 30-35 минути.
16. Дезифекция на вода
Към водата се добавя сребърна вода с концентрация 10 mg/l в количество 50 ml на литър. След 4 часа водата е годна за пиене.
17. Изгаряния
Мястото се измива, подсушава и след това се прави компрес със сребърна вода с концентрация 30 mg/l. Изгарянията се лекуват бързо и не остават белези. Това е един от най-ефективните начини за лекуване на  изгаряния.
18. Парапроктит
Компрес със сребърна вода с концентрация 30 mg/l, два пъти на ден. Гнойта ще се събере върху марлята, раните ще бъдат почистени.
19. Трихофитоза
Компрес със сребърна вода с концентрация 30 mg/l в продължение на 30-40 минути. Продължителност на лечението – 3-4 седмици.
20. Простудни заболявания.
Да се използва сребърна вода с концентрация 10 – 20 mg/l за:
– изплакване;
– компреси;
– измиване.
Начинът на използване се избира в зависимост от заболяването. Още при първите признаци ( дразнене на носа  и гърлото, зачервяване на очите, главоболие и висока температура ) през 8 часа в продължение на два – три  дена се приемат 200 ml (чаена чаша) сребърна вода с концентрация 10 mg/l. Предотвратява се  разпространението на инфекцията и настъпва пълно подобрение.
21. Възпаление на бъбреците
Три пъти дневно се пие по 100ml сребърна вода с концентрация 1 mg/l. Продължителност на лечението – 2-3 седмици.
22. Розацея (хронично възпаление на кожата на лицето)
Компрес с топла (30-350С) сребърна вода с концентрация 30 mg/l в продължение на 30-40 минути. Продължителност на лечението 3-4 седмици.
23. Язва
В продължение на 10 дни, 20-30 минути преди ядене, се пие по 100ml сребърна вода със концентрация 5 mg/l.  След това, в продължение на 20 дни, 20-30 минути преди ядене се пие сребърна вода с концентрация 1mg/l.  Болката изчезва след няколко дни.
24. Стоматологични заболявания (афти, гингивит, стоматит)
След ядене устата да се изплакне в продължение на 3-5 минути със затоплена (30-350С) сребърна вода с  концентрация 30 mg/l. Продължителност на лечението 5-7 дни.
25. Профилактика при деца
При кашлица се измиват устата и носа със сребърна вода с концентрация 1-2 mg/l. Изпива се 50ml сребърна вода с концентрация 0,15 mg/l. Подобрява се имунната система.
26. Профилактика срещу вътрешни болести
Три-четири пъти на ден, 20-30 минути преди ядене, се пие по 100ml сребърна
вода с концентрация 0,1 – 0,2 mg/l. Продължителност – 3 месеца
27. Чревни заболявания
На всеки 4-6 часа се пие по 100ml сребърна вода с концентрация 0,1 mg/l. Продължителност – 7-10 дни.

Други приложения на сребърната вода

1. Дезинфекция при грипни и други епидемии
Да се напръскат с помощта на пулверизатор всички открити повърхности в помещенията – подове, стени,  мебели и др. със сребърна вода с концентрация 20 mg/l. За помещение 20 кв.м. е достатъчно 0,5 l вода.
2. Отстраняване на неприятна миризма на краката
След измиване и подсушаване, краката се напръскват със сребърна вода с концентрация 5 mg/l. Краката не се  бършат, а се оставят да изсъхнат. Чорапите също могат да се напръскат от вътрешна страна с помощта на  пулверизатор със сребърна вода с концентрация 20 mg/l. След това трябва да бъдат изсушени при стайна температура.
3. Отстраняване на миризмата под мишниците
След къпане и подсушаване, мишниците се напръскат с помощта на пулверизатор със сребърна вода с  концентрация 20 mg/l. Кожата трябва да изсъхне на въздух.
4. Обработка на долно бельо, чаршафи и калъфки
В отсека за омекотител на пералнята, налейте 100 ml сребърна вода с концентрация 20 mg/l. Така при  оследното пране дрехите ще бъдат дезинфекцирани. Сребърна вода със същата концентрация може да се  използва и при гладене с парна ютия.
5. Дезинфекция на хладилник и фризер
След почистване и подсушаване, вътрешните повърхности се напръсква с помощта на пулверизатор със  ребърна вода с концентрация 10 mg/l . Повърхностите не се забърсват, оставят се да изсъхнат.
6. Обработка на хранителни продукти
Месо, риба, колбаси и други нетрайни продукти се напръскват с помощта на пулверизатор със сребърна вода   с концентрация 20 – 30 mg/l.
7. Обработка на плодове и зеленчуци
Измийте обилно на течаща вода плодовете и зеленчуците. Отделете тези, които имат следи от загниване и  нараняване. Зеленчуците с листа измийте като отделяте листата. Напръскайте ги обилно с помощта на  улверизатор със сребърна вода с концентрация 20 mg/l. След това ги поставете върху домакинска хартия да изсъхнат. Обработените по този начин плодове и зеленчуци ще се съхранят в хладилника за много по-дълго време.
8. Обработка на плодове за компот
Подберете здрави плодове без загнивания и нараняване. Измийте ги обилно с течаща вода. Подгответе  необходимото количество сребърна вода с концентрация 10 mg/l. Потопете плодовете и зеленчуците в  сребърната вода за 5 минути. Заливането на плодовете в бурканите да стане със сребърна вода с  концентрация 0,5 mg/l.

Вижте повече за сребърната вода в предаването „На Кафе“

http://play.novatv.bg/play/240011/?autostart=true

Ако искате да научите повече за уреда пишете на [email protected] или се обадете на GSM 0887859248; 0896933532

Информацията на този сайт е с образователен характер и няма за цел да диагностицира, лекува или предотвратява което и да е заболяване, нито да замести лекарски съвет. С използването на този сайт Вие декларирате, че разбирате, че ние не носим отговорност за каквито и да е щети или загуби свързани с употребата на който и да е, от споменатите продукти. В случай, че страдате от някакво заболяване, моля обърнете се към лекар.