Торта тип парфе с ягоди

3
Добави коментар
sgotvi
sgotvi

Торта тип парфе с ягоди

продукти за блата:

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. студена вода
щипка сол
1/2 п. бакпулвер
есенция ром,коняк

Останали необходими продукти:

Един голям пакет бишкоти(в зависимост от размера на откопчаващата се форма)
500мл.течна сметана
0.500кг.ягоди
3бр.банани
200гр.захар
3п.желатин(аз използвам само на др.Йоткер)

Начин на приготвяне:

За блата:

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол . Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая внимателно се прибавят белтъците.
Изсипваме в намаслена и набрашнена кръгла форма и печем блата на 170 градуса около 25 минути.

За парфето:

разбиваме сметаната на сняг,разделяме на две части ,от почистените и измити ягоди отделяме за украса останалите+100гр.захар пасираме на пюре и прибавяме към едната част от сметаната ,приготвяме 1 1/2п.желатин по указанието на пакетчето на водна баня и го прибавяме към сметаново ягодовия крем.Пасираме 3 банана прибавяме останалата захар към тях и останалата сметана,приготвяме 1 1/2п.желатин и прибавяме към бананите и сметаната.

Готовия блат поставяме в разкопчаваща се форма..Стените на формата обикаляме с бишкотите…изсипваме ягодовата смес във формата…поставяме формата в хладилника за 40 мин.(достатъчно за да се стегне крема)…върху стегналия се вече крем изсипваме банановата смес и отново поставяме в хладилника за 40 мин.
При изваждането от хладилника след стягането и на вторият крем тортата е готова за украса…Аз бях оставила малка част и от сметаната и с нея и ягодите украсих отгоре..при желание бихме могли да жилираме и ягодите за украсата за което би ни трябвал още 1 желатин…

Източник:BG-MAMMA.com