Лейла от „Мелодия на сърцето“ тръгва от български театър | bgbezgranici.com

2
Добави коментар
ditadita
ditadita

Кариерата на популярната турска актриса Фадик Севин Атасой е свързана с България. „Навремето получих покана от Българския държавен театър – град Кърджали за ролята на Кармен и бях номинирана с награда там. След като се завърнах, ми предложиха първата роля в киното.»

Така Лейла от нашумелия сериал по Нова телевизия «Мелодия на сърцето» става първата туркиня, играла в нашенския театър и получила награда за ролята си.
Красивата брюнетка е от артистично потекло и твърди, че е родена и проходила в театъра. Кръстена е на името на постановка, която баща й написал „Момиче, с име Фадик„. «Родена съм на 1 октомври на примиерно представление и баща ми Сьонмез Атасой е бил на сцената. Покрай майка ми Емел Гьоксу на 4 години участвах в театралния фестивал ”Селчук” и в детски телевизионни програми. Ходих с тях по турнетата им.“
Фадик знае английски, немски и италиански, говори добре и български език. Освен роли в театъра, киното и телевизията, пише филмов сценарий – „ Слънчогледи». «Това е дамски проект – в него всички са жени: режисьор, актриси… Сега стартира нова женска вълна във филмовото изкуство. Имам доста идеи и искам да ги осъществя.»
Актрисата има зад гърба си множество роли и няколко значими награди – от филмовия фестивал в Анталия през 2005 г. за „Най-добра поддържаща роля“ и от Международния филмов фестивал в Анкара през 2008 г. за „Най-добра актриса“.
«Започнах като театрална актриса, прехвърлих се в киноиндустрията, а сега и в телевизията. Родена съм в театъра. Аз нося в ръка постоянно гума за триене, за да ми напомня по време на снимките, че това е само една роля, която лесно може да бъде изтрита. Ако използваш метод на друг актьор, все едно носиш чуждо яке, което може да бъде за теб тясно или широко», шеговито отговаря звездата, която не крие, че иска да направи пробив и в световното кино. «Моето поколение е свидетел на нова вълна, идваща към Турция с бебешки стъпки. Тази нова генерация говори английски, сърфира в интернета, пътува по света и може да усъвършенства своя стил на актьорска игра. В цял свят филмовият бизнес е в ръцете на мъжете и естествено в Турция по-голям шанс имат те пред жените. Обикновено предпочитам да работя с жени режисьори и продуценти, защото с тях е по-лесно.»
Фадик е неуморна. Непрекъснато снима, пише, играе на сцената. През 2008 година заедно с баща си открива Първия турски театър в Ню Йорк.
Актрисата не обича да излага на показ интимния си живот, въпреки че смело декларира: «Търся любовта и искам да бъда влюбена!». Наскоро папараци я заснеха в една таверна, прегърната с турския певец Азиз Бирсин, но щом видяла обективите, се скрила. Доста шум се вдигна около малка секссцена в „Последните 8 дни на Зейнеб”, която разбуни духовете в южната ни съседка. «Тя бе нищо – само 3 секунди, но тези сцени от филма бяха копирани и поместени в интернета. Някои хора дори ме заплашиха, че ще ме убият. Феновете ми недоумяваха как мога да участвам в голи сцени, а аз се опитах се да им обясня, че това е само актьорска художествена игра. След тези ужасни и мъчителни месеци бях наградена (2008 г.) на Филмовия фестивал в Анкара за най-добра женска роля.»