Как да се предпазим от грип?

5
Добави коментар
izida
izida

Как да се предпазим от грип? 5.00/5 (100.00%) 1 vote

През зимните месеци е нормално да се тревожим, и да се питаме как да се предпазим от грип. Все повече хора боледуват около нас, кихат и кашлят, а ние се страхуваме да не се заразим.

Какво можем да направим, за да ограничим риска от разболяване?

На първо място, можем да се ваксинираме с противогрипна ваксина, тя ще ни предпази до голяма степен. Хората, които попадат в рисковите групи като децата, работещите с много хора, възрастните, медицинските работници, учителите, шофьорите и др., е препоръчително да се ваксинират. Ваксините се поставят от личните лекари.

Добрата хигиена е от изключително значение, честото миене на ръцете и поддържането на чистота у дома, както и на работното място, може да ни предпази от инфекции. Миенето на ръцете с топла вода и сапун преди хранене е задължително. Използването на общи кърпи на обществени места е неприемливо. За да не задържаме мръсотия по ноктите си е добре да ги почистваме редовно и да ги изрязваме често. Хубаво е да се мият и предметите, с които контактуваме най-често, особено играчките на децата. Редовното почистване на клавиатурата на компютъра, мобилният телефон и др. е желателно, за да не задържаме там излишно различни микроорганизми. Предметите, които не можем да измием, трябва да дезинфекцираме със спирт.

Здравословното меню, присъствието на плодове и зеленчуци според сезона във всекидневното ни меню, прясно изцедените сокове, снабдяването с витамини ще подържат имунната ни система.

Спортуването, избягването на престоя в задимени помещения, пълноценният сън и почивка, ограничаване на стресиращите ситуации, ще ни помогнат да се чувстваме в добра форма. При грипна епидемия е препоръчително да се ограничат контактите с много хора, а ако това се налага може да се носи маска.

ВАЖНО: Ако публикацията Как да се предпазим от грип? ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!