Бъдещето на света и на България е в дясното управление

56
Добави коментар
vestitel
vestitel

Източна Европа ще е двигателят на икономиката в ЕС, ако не увеличи данъците

Три са сериозните политически и икономически заплахи за България според Алекс Алексиев. Първата е демографската катастрофа. Втората е Русия и по-скоро нашата зависимост (главно енергийна) от нея. Третата е ислямизацията на Турция.

Това бяха изводите на политическия анализатор, който на 8 февруари изнесе лекция в столицата по повод 100-годишнината от рождението на американския президент Роналд Рейгън, чието управление се свързва тясно с разпадането на т.нар. Съветски блок. Със свободата в Източна Европа. С демокрацията.

Алекс Алексиев е експерт по международна сигурност и радикален ислям. Той емигрира в САЩ през 1965 г. и там се налага като надежден анализатор на случващото се в тогавашния СССР и зад „желязната завеса“. По-късно разширява „географията“ на анализите си с Близкия изток и по-специално с ислямизма в неговите най-радикални проявления. Неговите анализи за националната сигурност на САЩ се използват от Пентагона и ЦРУ. Научен сътрудник е в института „Хъдсън“, дълги години е работил в корпорация RAND. Преди 18 г. бе съветник на премиера Филип Димитров, през 1992 г. се връща в САЩ. Има своя консултанска фирма, Русия и Източна Европа са основния предмет на дейността ѝ. Алекс Алексиев е син на видния българския художник, карикатурист и хуморист Райко Алексиев, който бил осъден от Народния съд на смърт… посмъртно.

Демографската катастрофа и застаряването на населението е първостепенен проблем на целия Стар континент. Средната възраст на европейците е над 40 години, а 30% от населението на Западна Европа е над 65 г. Алексиев припомни, че когато съотношението стане по-малко от 4 работещи на 1 пенсионер, социалната система няма да издържи. И предупреди, че инфлацията и хиперинфлацията са начин за уреждане на пенсионните задължения на правителствата.

Българското правителство трябва да каже твърдо не на всички руски енергийни проекти в България, категоричен бе Алекс Алексиев. Това е единствения начин за намаляване на зависимостта на страната от Русия. Според него сегашната енергийна обвързаност със страната на Путин води само до загуби в българската икономика и до опразване на джобовете на потребителите. В подкрепа на това твърдение подчерта, че спот цените на природния газ в Антверпен са три пъти по-ниски от цената, която България плаща за руския газ. Според него има достатъчно алтернативи на руските доставки, но не посочи конкретните варианти.

Другата енергийна теза, развита от лектора, бе срещу залитането на Европа по възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Новият енергиен модел на Европа, огласен наскоро, се основава на независимостта на енергетиката, и това е верния път. Но същевременно включва и увеличаване на дела на ВЕИ. Алексиев нарече новите проекти в тази насока фантастични, на фона на кризата в икономиката. И цитира Франкфуртер алгемайне цайтунг, който нарича ВЕИ икономическо безумие, което няма да продължи дълго.

По данни на Алексиев Германия има вече работещи 6000 соларни мегавата – половината в света. И според него тази тенденция е кампания за обедняване на гражданите. Защото всъщност потребителят плаща значително по-високата цена на енергията, добита от такива източници.

И сякаш да потвърди тезата на Алексиев, в деня на лекцията му дойде и съобщението за увеличаване на цената на тока в България от лятото по същата тази причина – увеличеното производство на енергия от ВЕИ.

Алексиев припомни, че на времето при президента Картър и в САЩ са построени много мощности за производство на електричество от ВЕИ. И сега по цялата територия на страната си стоят като паметници хиляди и различни калибри „вятърни мелници“, които никой не използва.

Все повече хора разбират че тези уж екологични залитания са безумие, каза лекторът. И даде за пример мерките на правителството на Ангела Меркел в Германия. То без много шум е намалило субсидиите за производство на енергия от ВЕИ, премахнало е мораториума върху атомната енергия и е удължило живота на всичките си атомни реактори до 2030 г. Швеция и Италия също са свалили мораториума върху атомната енергетика, а Испания значително е намалила субсидиите за ВЕИ. Рано или късно икономическата логика се сблъсква с производството на енергия от възобновяеми източници.

Когато г-н Алексиев разбра от публиката за подписаните наскоро договори с Южна Корея и Япония за техни инвестиции в строителството на ВЕИ паркове, той възкликна: „Това не е инвестиция, потребителят ще субсидира това строителство, и то с държавна подкрепа!“ Според него инвеститорите в такива проекти са просто хора, които знаят, че могат да спечелят – единствено по политически причини.

Третата сериозна заплаха за бъдещото развитие на България – бавното, но сигурно ислямизиране на Турция – според Алексиев може всъщност да се превърне в истинска трагедия за България. Един от проблемите за противопоставяне на ислямизацията не само в Европа, но и в света според него е това, че Западът никога не е успявал да се отърве от т.нар. „политическа коректност“ в това отношение. Това всъщност значи да не наричаш нещата с истинските им имена. Западът се „бори с терора“, а терорът е само симптом, болестта е радикалният ислям, който всъщност няма нищо общо с ислямската религия.

„Аз съм силен привърженик на идеята Европа да стане едно икономическо цяло“, каза Алексиев. Винаги е имало две визии за бъдещето на Стария континент – традиционно либералната и пропазарната визия от една страна и социалистическа визия от друга. „Еврото бе опит на лявата визия да постигне политически цели с икономически инструменти. Беше ясно от самото начало, че това няма да заработи“, бе коментарът на Алексиев.

Според него тази изкуствена валута еврото е превърнало слабата гръцка драхма в едва ли не германска марка, която бе най-силната европейска валута тогава. Според него след въвеждането на еврото в Гърция е започнало „ядене и пиене на вересия“ и в момента кръчмарят иска да му се плати. Според Алексиев ново преструктуриране на дълга на Гърция много скоро ще е неизбежно.

Източна Европа според Алексиев е бъдещето на Европейския съюз. Една от причините е по-добрата данъчна система в бившите соцстрани. И точно затова те трябва да се противопоставят на заплахата от „хармонизиране“ на данъчните системи в съюза, която Алексиев предвижда като следваща стъпка на Брюксел. „Трябва да кажете твърдо НЕ на това!“ – няколко пъти подчерта лекторът. Ако не се увеличат данъците в Източна Европа и в България, до 5 години икономиката в тези страни ще се промени, България ще се промени. Алексиев даде за пример полската икономика, която и сега има 5% растеж на БВП, въпреки кризата в Европа. Другият му пример бе Естония.

Другата причина за умереният оптимизъм на Алексиев за бъдещето на Европа, движено от развитието на източноевропейските страни, е тяхното неприемане на левите идеи в политиката и икономиката. „На тях им е дошло до гуша от социализъм“, каза той. Освен това те възприемат по-силно и ясно и заплахата за сигурността, която идва от Изток, смята лекторът, визирайки отново радикалния излям.

Политическата коректност (стигаща до невменяемост според лектора) е чумата на сегашния век. Тя позволява на левите идеи да си пробиват път с други етикети – екология, феминизъм, тероризъм. „Да не смееш да наречеш нещата със собствените им имена!“ – възкликна отново Алексиев. Но според него тази политическа коректност започва да губи почва под краката си. За пример даде затихващото политическо влияние на глобалното затопляне.

Носители на новите антилеви тенденции в политиката на САЩ според него са кръгът експерти, интелектуалци и анализатори получил името „Чаеното парти“. Те решително се противопоставят на все по-олевяващата политика на Обама и неговата администрация, която трупа финансови дефицити в бюджета, съсипва здравеопазването и пенсионната система. Като ляв социалист от европейски тип определи той сегашният президент на САЩ Барак Обама. Според Алексиев Демократическата партия вече съвсем не е това, което е била преди 20-30 години. Разумните политици са се оттеглили от нея, там властват профсъюзите и техните виждания за социална политика. В наши дни президентът Джон Кенеди не би могъл да стане член на Демократическата партия, онагледи тенденциите Алексиев. „Напълно убеден съм, че Обама ще бъде победен в изборите след две години и в САЩ ще има силно консервативно американско правителство.“

Алекс Алексиев смята, че преживяната световна криза, от която все още не можем да се измъкнем, е логическо следствие от левите идеи и мерки в управлението на САЩ, а и на целия Запад. Политиката не може да е социална, икономиката не може да е социална. Когато една икономика се основава на пазарните принципи – твърдо и последователно, субектите в нея произвеждат и заработват достатъчно, за да останат пари и за социални цели, смята Алексиев.

Още видеозаписи на части от лекцията на Алекс Алексиев може да намерите в YouTube тук:Лявата визия за Европа„Чаеното парти“САЩ преди Рейгън