Щитовидна жлеза

75
Добави коментар
baibii
baibii

Много хора днес се „борят“ с излишни килограми, но са малко тези, които „побеждават“ в битката, успяват да намерят своя начин на хранене и спортуване. А какво се получава с тези, които с години се ограничават от какво ли не, а насреща – нищо? При тях най-често това е симптом за понижено производство на тироидни хормони. А какво е това?

Щитовидната жлеза е малка ендикринна жлеза на шията – произвежда два основни хормона: около 93% Т4 в неактивна форма и около 7% Т3 в активна такава.Т4 се произвежда в самата жлеза, а в черния дроб се превръща в Т3. Основната роля на хормона й е да стимулира метаболизма и да влияе върху почти всяка функция на организма. Той взаимодеиства или има „кръстосан разговор“ с всички други хормони в тялото, включително инсулина, кортизола и половите хормони. Секрецията и освобождаването на тироидни хормони в щитовидната жлеза се регулира от система за обратна връзка в мозъка – хипоталамуса и хипофизата, които съответно произвеждат ТСХ и ТРХ. Ако всичко работи както трябва, ще произвеждате това, което ви е необходимо.

Т3 въздейства върху спецефични рецептори в ядрото на клетката, като съобщава на ДНК да включи в действие метаболизма, да увеличи изгарянето на мазнините в митохондриите и да накара всяка система в тялото да работи с точна скорост. Спокойно може да се каже, че няма процес в човешкото тяло, в който тези хормони да не вземат активно участие. Те контролират:

дейността на главния мозък – нашия интелект до голяма степен е свързан с щитовидната жлеза;
нервна система;
сърцето;
работата на белите дробове – участват в управленията на дихателните центрове в главния мозък;
чувствителността на мускулите;
апетита;
обмяната на веществата – включително следят за правилното разпределяне на калция и фосфора;
терморегулация – адаптацията към смяната на температурата;

Както се вижда, те са крайно необходими за поддържането на живота ни. Всякакви проблеми с щитовидната жлеза неизбежно водят до нарушение на нейната секреторна функция. Ако произвеждате по-малко Т3, цялата система се обърква. Метаболизмът и митохондриите не получават точни сигнали, трупате килограми, както и страдате от симптомите по-горе. А някои получават повече възпаления, развиват и други проблеми, като например с нивото на инсулина, трудно преработват захарта в кръвта.

Това производство на малко хормони се нарича хипотироидизъм. Но трудно се диагностицира, когато той е субклиничен (без симптоми). В днешно време се намират много малко ендокринолози, които с точност ще разберат от какво страда пациента. Лекарите са научени да търсят „истински болести“, за това по-слабо доловимите и хронични симптоми често се пренебрегват.

Вероятно много от вас са ходили на лекар, с оплакване от: умора, депресия, мускулни болки, менструални проблеми, трудности с отслабването, запек, проблеми с паметта, болки в ставите. Навярно са ви предписали антидепресант и са ви казали, че остарявате или още по-лошо, да ядете по-малко.

Отсраняването на проблемите с щитовидната жлеза е от голямо значение за здравословен метаболизъм. Става въпрос за подпомагане с хранителни добавки, физически упражнения, намаляване на стреса и възпленията, а понякога отстраняване на определени храни и пречистване от тежки метали и пестициди. Ето няколко стъпки, с които да подпомогнете жлезата си :

Соевите храни и зеленчуци от семейството на броколите (зеле, брюкселско зеле, карфиол) са нарочени, че пречиняват проблеми с функцията на щитовидната жлеза, но те оказват и много благотворно влияние върху здравето. Според изследаване с мишки, хранени с много соя, са имали проблеми с жлезата. Глутенът също е противопоказен, а при някои и алерген.
Изисква да включите в начина си на живот физически упражнения и сауна. Спортът стимулира секрецията в жлезата. Сауната или парна баня пречистват добре тялото от пестициди, допринася за въстановяването й.
Производството на тироидни хормони изисква йод и мастна киселина Омега 3; превръщането на неактивния Т4 в активен Т3 изисква селении; свързването на Т3 с рецепторите в ядрата и включването им изисква виатмини А и Д, цинк.

Ето някои храни, с които може да си ги набавим:

Водорасли и морски растения, съдържащи йод;
Риба (сърдина и сиомга) съдържащи йод, омега 3 мазнини и витамин Д;
Рукола, синап и други тъмнозелени листни зеленчуци, съдържащи витамин А;
Херинга, скариди, бразилски ядки (селении).

Избягвайте храни, които нарушават функцията на жлезата:

Глутен – протеин, който се намира в ръжта, ечемика и пшеничните култури.
Прекалено големи количества соеви протеини – прекаляването със соя е доказало отрицателно влияние при хора с хипотироидизъм и които пият изкуствени хормони.

Околната среда, стреса и начина на живот, също оказват голямо влияние. Така че отнасяйте се към себе си крайно внимателно:

Не се прегрявайте и не се простудявайте. Не загрявайте с часове на плажа;
Избягвайте ситуации и стрес, които може да ви накарат да се изнервите;
Спете достатъчно, поне 7-8ч.;
Не допускайте да претренирате;
Отделете особенно внимание на положителните емоции.

Много хора се надяват да намерят отговора на проблема с килограмите в „бавния метаболизъм“ или в ленивата щитовидна жлеза. Важно е да се справите с факторите, които влияят отрицателно. Подобрете храненето, пийте витамини и рибено масло, направете си точните изследвания и при необходимост предприемете правилно лечение. Това наистина може да се окаже отговорът на вашите проблеми със здравето и килограмите или поне подобряване функцията на щитовидната жлеза.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.