Свети Валентин или Трифон Зарезан – изберете вие! | Teenproblem.net

49
Добави коментар
incheto
incheto

Свети Валентин е празник, който от съвсем скоро се празнува в България. Католически празник, който се празнува на 14 февруари и е приет за деня на влюбените. Този празник е повод да си изпратим поздравителни картички, да си подарим балони във формата на сърце и бонбони. Името на празника идва от името на един от двамата християнски мъченици, живели през трети век – Валентин.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. В днешни дни символи на любовта са сърцето и образа на крилатия Купидон. През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света се установила практиката за размяна на картички и подаръци. Най-популярните подаръци са розишоколад. и

Трифон Зарезан или Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Празникът се среща още под имената Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Но наследникът на Гордиан – Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Независимо кой празник решите да празнувате ние ви предлагаме да изберете подходящо място за празненство. Свети Валентин в романтична обстановка, далеч от забързаното ежедневие или Трифон Зарезан в компанията на приятели и хубаво вино – изберете от разнообразните оферти, които ви предлагаме тук.