Най-популярните заблуди за здравето

2
Добави коментар
rusalka
rusalka

С какво да се храним и кога да боледуваме подсъзнателно решаваме сами

1. Пърженото месо е вредно за здравето ни

Истината. Американски химици обаче изследвали голям брой пържени ястия, но така и не открили в тях злополучните канцерогени. Още повече, в пърженото агнешко те открили вещества, потискащи развитието на злокачествени тумори. В същото време подчертават, че все пак е вредна злоупотребата с пържени ястия: може да провокира стомашно-чревни заболявания и да влоши работата на черния дроб и бъбреците.

2. Калцият винаги гарантира плътността на костите

По време на кърмене жените трябва да приемат допълнително калций за плътността на костите.

Истината. Това мнение било поставено под съмнение от американски учени, които определили плътността на костите при 400 кърмещи майки. Едни от тях приемали калций, други – не. Изследването показало, че допълнителният прием на калций по време на кърмене не оказва никакво влияние на плътността на костите.

3. При радикулит се увивайте във вълнено одеяло

Истината. Обаче финландски изследователи смятат, че за болните от остеохондроза и радикулит най-доброто тонизиращо средство е нормалната физическа активност, в степен, в която ви е възможно да я прилагате.

Учените експериментално установили, че най-добре се чувстват онези болни, които се занимават с обичайните си работи, доколкото им позволява болката – разбира се, те си приемат обезболяващи и противовъзпалителни препарати. Те по-бързо възстановяват своята работоспособност, а продължителността и силата на болката са значително по-слаби, отколкото при тези, които спазват режим на легло. Все пак финландските учени не призовават по време на пристъп на радикулит да мъкнете тежки торби, да цепите дърва и да премествате мебели. Но според тях активността в разумни предели помага по-бързо да разгънете гърба си и да си възвърнете пълноценния живот.

4. Рибата е полезна за мозъка

Истината. Някога, преди време това заявил немски медик, който открил в човешкия мозък фосфор и направил извода, че фосфорът е своеобразен катализатор на мисленето. Оттогава досега никой не подлагаше на съмнение това мнение. А лекарите съветваха да се яде повече риба, защото тя има много фосфор и така ще подобри дейността на главния мозък. Обаче в действителност за нормалната работа на мозъка фосфорът въобще не е нужен. Ако толкова много ви се иска да попълните запасите от фосфор в организма си, него го има достатъчно в ябълките, зеленчуците, млякото.

5. Алкохолът повишава потентността

Истината. Пълна заблуда. Това може да се случи само в началния период от употребата на алкохол. А и признаците на такава потентност са съвсем краткотрайни, и второ – по-нататък ще се понижи сексуалното влечение, ще отслабне ерекцията и може да се стигне до сериозни сексуални разстройства.

Не е съвсем вярно, че алкохолът увеличава сексуалните сили. Всичко зависи от количеството спиртни напитки и от тяхното качество. Например малки порции качествено червено вино действително може да е полезно за мъжете. Иначе всякакъв алкохол в по-големи количества се отразява отрицателно на потентността, особено ако мъжете са над 30.

6. Сланината е много вредна

Истината. Това съвсем не е вярно. Биологичната активност в сланината е 5 пъти по-висока, отколкото в маслото. Свинската сланина съдържа т.нар.арахидонова киселина. Тя е една от незаменимите мастни киселини, участващи в строежа на клетките в организма. Както показват последни изследвания на диетолозите, сланината, въпреки предубежденията на много хора, е полезна и за болния, и за здравия човек. При това както в пресен, така и в солен, и в пържен вид. Друг е въпросът, че трябва да се хапва по малко.

7. Соята замества всички витамини и минерали

Соевите продукти са толкова полезни, че могат да заместят едва ли не всички месни продукти.

Истината. Вероятно така им се иска на производителите на тези соеви продукти. Обаче подобни твърдения са далеч от истината. Разбира се, соевите продукти са много полезни, те съдържат много белтъчини и аминокиселини.

Но от друга страна, към тях често се наблюдават алергии, защото организмът не е свикнал да ги получава в по-големи количества. Ние генетично имаме афинитет към други продукти.

8. Мъжете винаги са готови за секс

Истината. Много хора са уверени, че на жените им е нужна причина, за да се захванат със секс, а на мъжете е достатъчно само място. “Тези приказки могат да си ги разказват мъжете, като отидат на риба – твърдят сексолози. – Но много хора просто нямат постоянни сексуални желания”. “Както при жените, така и при мъжете има спадове и подеми – твърди друг терапевт. – Мъжът преминава през периоди, когато просто не се интересува от секс или насочва енергията си към други сфери от своя живот.

В такива ситуации жената дори може да се усъмни, че той си има друга. Или че е изгубил интереса си към нея. Но понякога в ума му са съвсем други мисли. Когато той не е в настроение, най-вероятно ще се обърне на другата страна и ще измисли някакви нелепи обяснения. А това се тълкува като липса на желание.

9. Ниското кръвно е опасно състояние

Истината. Не се притеснявайте, ако имате ниско кръвно налягане, нямате основание за тревога.

Ниското кръвно налягане при здрави хора не е заболяване. Напротив, то удължава живота им. Дори при леко главозамайване не прибягвайте към лекарства. За да стимулирате кръвообращението, ви е нужно повече да се движите и да се занимавате със спорт. Полезен е контрастният душ.

Не съответства на действителността и разпространеното мнение, че тези, които на млади години са били с ниско кръвно, в зряла възраст ще страдат от хипертония.

В крайна сметка такава закономерност не се проследява. Въпреки че не е изключено с възрастта да се развие хипертонична болест при тези, които на млади години са били с хипотония. Но дотам може да се стигне заради много други фактори – например пушене, наднормено тегло и други.

Любопитно

Митовете за пълнолунието

Широко е разпространено мнението, че в дните и нощите, когато на небето грее пълна луна, се случват особено много убийства и самоубийства, катастрофи и нещастни случаи, конфликти и спорове.

Известен е и митът за това, че в дните на пълнолуние се раждат повече деца. Немски акушери решили да проверят това твърдение. Те буквално по часове анализирали броя родени деца в един германски град в продължение на цяла година. Изводът бил еднозначен: не съществуват никакви статистически достоверни данни за повече родени деца в дните и нощите на пълнолуние.

Хората се опитали да прехвърлят върху луната и вината за провокиране на убийствата и самоубийствата. Обаче повечето научни изследвания и тук не намират смислена връзка.

Американски учени се обърнали към статистиката на нещастните случаи в болниците и в “Бърза помощ” за убийствата, железопътните катастрофи и пътните произшествия. И резултатът пак бил нулев.

Била проучена статистиката от нещастните случаи със смъртен изход по пътищата в продължение на 13 години. Учените констатирали, че много по-реално влияние върху броя нещастни случаи оказват дните от седмицата, годишният сезон и другите общоизвестни фактори.

Двама ентусиазирани американски изследователи сумирали резултатите от 37 научни работи и в нито една не открили потвърждения за особеното въздействие на луната.

Те успели да установят само връзката между вярата в такова въздействие и вярата в прераждането и други подобни.

Иван Келчи от университета в провинция Саскачеван, Канада, предполага, че причината е във вкоренилия се предразсъдък: “Ако човек вярва, че пълната луна въздейства на организма, той ще бъде постоянно напрегнат и ще обръща внимание на всичко, което се случва в такава нощ. Но никой никога няма да каже: “Що за нощ! Нито едно произшествие – и то при пълна луна!”

Съвременната наука класифицира като измислица и разказите на “очевидци” за повишената сексуална активност.

Почти преди двадесет години американски хронобиолози проучили този проблем. Те констатирали следния факт: липсва каквато и да е зависимост между фазите на луната и либидото.

Немският професор по психология от Хановерския университет Уве Тавес решително опровергава и широко разпространеното поверие, приписвано на луната по отношение на безсънието. По негово мнение безсънието при пълнолуние е следствие от тривиално самовнушение: човекът подсъзнателно програмира себе си към безсънна нощ, ако това му се е случило веднъж или два пъти при пълнолуние.