Българска кухня и кулинарни рецепти

2
Добави коментар
darki
darki

Много е трудно за един българин и неговата българска кухня да си избере домашна посуда, не защото българските кулинарни рецепти са прекалено притенциозни, а защото в нашата мила родин, наистина не се предлагат качествени тенджери и т.н на добри цени. Всеки ходил в чужбина и всеки опитвал от рецепти и международна кухня знае, че техните готвачи приготвят ястията си  в много скъпи, но същевременно много добри прибори, така че ако имате приятели извън граница задължително ги помолете за такъв подарък, стига да се страстен кулинар, разбира се !

Posted in Българска кухня |

  Българската кухня има характерни кулинарни рецепти за най-великия християнски празник великден. Рецепти за великден в повечето страни по света са еднообразни като в България, която е стотици пъти по малка от една Америка например, могат да се срещнат хиляди различни рецепти, в Банско се прави едно, в Пловдив второ, във Варна съвсем различно като това е добре, защото показва високата кулинарна култура на народа ни и това, че сме запазили своята воля и идентичност през вековете, колкото и тежки да са били те. Така, че нека заедно почитаме възкресението на Христа, деня над другите, великден .

Posted in Българска кухня |

Ако имате дете много добре знаете, че за да му огодите трябва да сте перфектна в кухнята. Децата обичат сладичкото, а особено когато имат празник като рожден ден например настояват всячески да имат само това, което обожават  и обичат. В такъв случай сред рецептите за готвене за рождения ден на вашето дете ще бъде сладкото, торти кейкове, кексове и така на татък, но задължително в програмата с рецепти трябва да присъства торта. Къде все пак сме тръгнали без торта на рожден ден, при това на дете ?

Освен желаната торта вашето дете ще иска и много, ама наистина много подаръци. Какво по хубаво от това да съчетаем вкусното с полезното и да не скрием подаръците в голяма торта или пък стария, но класически клоун, който ще забавлява децата цял следобед. Но в никакъв случай не трябва да се започва директно от сладкото, нека малчуганите похапнат от вкусотиите на майката на най-добрия си приятел, стойностно проготвени по добри рецепти. Опитайте се да представите себе си с нещо соленичко, но вкусно, така дечицата няма да могат да откажат и с удоволствие ще похапнат, все пак няма да искат да обидят домакинята, която се грижи за техния конфорт, я. Така че ако празника идва, не се мотайте. Започвайте да подбирате кулинарни рецепти , които ще зарадват децата .

Posted in кулинарни рецепти |

кисело мляко от България

Не зная дали има български продукт или кулинарна рецепта, която да е по-българска от киселото мляко. През хилядите години още преди да се роди Аспарух, Българите са притежавали този елексир за стомаха като не един или двама стежери в историята са се възползвали от него. За съжаление в наши дни името на българското кисело мляко се разми като традиционно българска кулинарна рецепта. Предлагат ни продукти, които са натъпкани с всичко друго, но не и с кисело мляко.  Всичката химия и други гадости разболяват всекидневно хората. Все по-малко деца желаят да пият мляко по-простата причина че не знаят какво е истинското мляко на България, но когато отидат на гости при баба и дядо не могат да се откъснат от масата, защото традиционната българска кухня няма равна. Когато е приготвена от добри продукти, както с млякото всеки се влюбва в нея. Като нация се нуждаем от самоосъзнаване и изграждане на по-добри име сред другите народи като млякото би могло да ни помогне. Въпрос на време е да се преразгледа политиката на министерството на замеделието и храните. Българското кисело мляко трябва да се върне на българската трапеза, защото ние сме българи и заслужаваме само най-доброто от предците си, нека не потъпкваме българските народни кулинарни рецепти. Те са важни, запомнете го, за да се съхраним като нация занапред във вековете.

Posted in кулинарни рецепти |

Трети март

Трети март. Най-светлия и български празник, който се празнува вече повече от 100 години не само по-площади с утвърдилите се войнишки паради, но и на маса с приятели. През миналите години, въпреки, че деня е неработен, много хора бяха принудени от своите работодатели да работят, докато тази година държавата се погрижи да се съберът четири чудесни дни за почивка, в които можем да се отпуснем пък и да обърнем внимание на българската кухня, защото все пак това е български празник.  Ако на трети март не празнуваме с българска празнична кухня, просто не знам защо се наричаме българи и се приобщаваме към тази нация.

Добро впечатление ми направи и менюто на всички ресторанти, които в началото на март, още за Баба Марта, започнаха да предлагат български ястия и кулинарни рецепти, характерни за страната ни. Така, че моля ви българи празнувайте с български кулинарни рецепти на масата си. Възрожденските градове, като център на българщината наблягат основно, разбира се на български ястия. Карлово, Калофер и къде ли още не къкрят бопче, правят баница и пият люта ракия, готвейки се за празника. Очакваме и традиционните предавания по телевизията със семейства, които ще обеснят как празнуват те празника, но най-важното е да запазим българския си дух и да обичаме родината. Нека поне на този празник да бъдем заедно.

Наздраве Българи и честит праник !

Posted in Българска кухня |
Tagged кухня трети март |

Готвач

Как готвим ние? Еми ние българите, както всичко останало правим всичко с любов, защото за да стане едно ястие килинарен шедьовър трябва любов постоянство и най-важното голямо сърце отворено за нови идеи. С годините на нашето съществуване българите сътворихме гениални готварски рецепти, българската кухня  се превърна в образец за качество и традиция. Българските готвачи са известни из целия свят като някои от тях готвят в едни от най-добрите ресторанти в Америка, Азия и т.н, където сядат да вечерят знаменитости с пълни джобове, прекрасно знаейки че една франзелка струва двеста долара. Това сме ние българите, майстори, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Хилядите туристи, които посещават страната ни също са зашеметени от кулинарните рецепти на българската кухня като богославят готвачите и дават луди бакшиши било то за една мусака баница или просто една бозица.

Тъй като общоприето е готвача да е пълничък ние спазваме традицията и всичките ни майстори спазват традицията, освен килограмите те спазват традициите запазени от незапомнени времена. За пример закваската на българското мляко датира от преди новата ера като и до днес българските готвачи не пренебрегват традициите около закваската му. Може би и затова е толкова добро и безотказно помага при всякакви коремни болести и освежава не само българи, но и всеки чужденец опознал България. Кулинарни рецепти и българската кухня най-добрите сме.

Posted in кулинарни рецепти |
Tagged как да правим кулинарни рецепти |

българска кухня

Българска кухня ? Да като всичко българско тя е прекрасна, но и доста подценявана, поради сляването на различните култури на балканския полуостров, което разбира се е повлияло и на начина на хранене при хората. Въпреки този факт ние българите сме успели да съхраним националната си кухня и притежаваме чудесни кулинарни рецепти и български ястия, които са известни в цял свят. Да вземем например баницата, тя е изконно българско ястие, с нея посрещаме, с нея изпращаме. Всеки чужденец посетил родината ни знае за баницата и нейния причоват вкус. Като друго напълно наше нещо, ще кажат сега някой е Ракията. Да и аз ще го потвърдя, но тъй като Сърби, Румънци,Гърци, Турци всички обичат това питие, не признават, че именно българите доставят на балканите огнената вода. Така че тук трудно може да се каже кой е крив и кой е прав, но за сметка на това ние трябва да оважавеме българската кухня и кулинарни рецепти. Все пак българи сме.

Друга кулинарна рецепта , чийто произход е неизвестен, а всички претендират, че е тяхна е за мусаката. Всеки балканец, обича това ястие. Навсякъде на полуострова се приготвя по един и същи начин, което ме навежда на мисълта, че може би рецептата не е точно само на една нация а общо приета, тъй като ако беше открадната  тя щеше да бъде и леко променено, което все пак не се е случило.

Posted in Българска кухня |
Tagged българска кухня |