Как да регулираме фаровете на колата си

2
Добави коментар
Av7oManiA
Av7oManiA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Правилно регулираните фарове са изключително важни. Ако светлината не е насочена коректно няма да използвате максималния им капацитет за осветяване на пътя и може да заслепявате останалите участници в движението. Всичко това са предпоставки за сериозни произшествия, които лесно могат да бъдат избегнати, ако фаровете ви са регулирани. Ето как да го направите:

1. Паркирайте автомобила с предницата към стена, на около 50-70 см. от нея и включете фаровете.

2. С цветно тиксо отбележете с Х точните места, където попада снопът светлина от всеки фар. (Ще трябва да го направите отделно и за дългите светлини, ако са на самостоятелни крушки)

3. Свържете центровете на двата хикса с дълга лента тиксо.

4. Дръпнете колата назад с около 10 метра.

5. Всеки фар разполага с винтове за регулиране, които може да завъртите с отвертка. При някои автомобили вместо винтове има по-удобни ръкохватки, които позволяват регулиране на ръка.

6. Светлината от десния фар трябва да остане в центъра на своя Х. Ако не е там, регулирайте фара, докато светлината попадне на мястото си.

7. Светлината от левия фар трябва да бъде на около ¼ от разстоянието между двата хикса под своя маркер. По този начин няма да заслепявате останалите шофьори.

Източник: ekak-avto.bg