Видео: Американското правителство няма повече да защитава Закона за защита на брака

5
Добави коментар
jool
jool

Видео: Американското правителство няма повече да защитава Закона за защита на брака

27 февруари, 2011 at 2:06 pm

С решение, което може да се определи като историческо, администрацията на Барак Обама обяви, че няма да защитава Закона за защита на брака в две конкретни съдебни дела, тъй като текстът му определя брака като институция, съществуваща единствено между мъж и жена.

Закон за защита на брака е популярното име на федерален закон в САЩ, приет от президента Бил Клинтън през 1996 г. Според текста на закона никой щат (или друга политическа единица в Съединените щати) не е задължен да третира еднополовите съюзи, признати от друг щат, като брак; и федералното правителство определя брака като съюз между един мъж и една жена. Тогава законът бе приет от двете камари на Конгреса с голямо мнозинство.

Законът бе приет през 1996 г. поради очакванията, че щата Хавай скоро ще приеме еднополовите бракове и други американски щати ще бъдат задължени да признаят тези бракове съгласно чл. 4, Раздел 1 от Конституцията на САЩ, според който всеки щат в САЩ е длъжен да уважи закони, документи или съдебни преследвания, приети и инициирани от друг щат.

Настоящето решение за прекратяване на подкрепа от страна на президентската администрация за Закона за защита на брака е взето от самия президент Барак Обама, тъй като той вярва, че законът е противоконституционен. Въпреки това говорителят на Белия дом, оповестил решението, подчерта, че това не е промяна в мнението на Обама за гей браковете като такива.

Президентът продължава да се „бори” със собствените си възгледи по въпроса, но въпреки това той систематично описва Закона за защита на брака като „ненужен” и „нечестен”.

Законът препятства еднополовите двойки да получават равни права с хетеросексуалните двойки на федерално ниво. Така например едната половинка не би могла да осигури същите права и подкрепа на другия член на двойката, ако той не е гражданин на САЩ, каквито би могло да се осигурят при хетеросексуалните двойки, при които единият от двамата не е гражданин на държавата. Така например ако български гражданин сключи брак с лице от противоположния пол в САЩ, той ще получи американско гражданство. Но ако сключи брак с лице от собствения си пол в някой от щатите, където това е позволено, той няма да получи американско гражданство, защото този брак не е признат на федерално ниво.

Решението идва като отговор на две съдебни дела заведени срещу американското правителство. Те са заведени в Кънектикът и Ню Йорк от гей организации, твърдящи, че законът е противоконституционен. Ищци по делата са пет еднополови двойки и един вдовец, като всички те са получили отказ да се възползват от федерални права и протекции, полагащи се на семейните граждани на САЩ, тъй като семействата им са с лица от същия пол.

Решението на Обама не е изцяло спасителен пояс, тъй като вместо правителството други страни могат да защитават Закона, в това число конгресмени.

В изявление главният прокурор на САЩ Ерик Холдър заяви, че „правният пейзаш доста се измени през 15-те години от приемането на Закона за защита на брака до днес”. Според него няма никакви „разумни аргументи” да се отказват на еднополовите двойки същите права, както на разнополовите.

Той добавя: „За жалост има добре формирана традиция в целенасочената дискриминация срещу гей мъжете и лесбийките от страна на правителствени и частни структури, основана на предразсъдъци и стереотипи, чиито последици отекват и днес”.

Главният прокурор припомни още, че Върховният съд вече е обявил за противоконституционни закони, които криминализират хомосексуалното поведение.

Законът все пак си остава действащ, докато Конгресът не реши да го отмени или това не бъде сторено от съда.

„Това е монументално решение,” заяви Джо Солмонезе от Хюман Райтс Кампейн — най-голямата гей-лесбийска правозащитна организация в САЩ. „Законодателите не бива да харчат нито долар повече в защита на този потенциално противоконституционен закон. На федералното правителство не му е работа да подбира по симпатия кои бракове да признава”.

Източник: PinkNews.co.uk | Гласувай »

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: Куиър, ЛГБТК новини. Tags: Барак Обама, ЛГБТ брак, ЛГБТ семейство, САЩ, Хюман Райтс Кампейн, бисексуални, брак, гей, гей бракове, граждански права, дискриминация, еднополови бракове, лесбийки, равноправие, човешки права.