Множествена склероза

32
Добави коментар
press
press

Множествена склероза

 

Множествената склероза жестоко атакува централната нервна система. За съжаление, все още не са известни причинителите му. Засегнати са предимно млади хора между 30 и 34 години.Жените са по-честите жертви на това заболяване.

Множествената склероза е хронично възпалително заболяване, което поразява централната нервна система.То нарушава миелиновата обвивка и предизвиква демиелинизация.Това е процес, при който се нарушава целостта на миелиновата нервна обвивка. Миелинът изпълнява ролята на проводник, който бързо и ефикасно пренася информация между главния и гръбначния мозък. Нарушаването на тази обвивка пречи на командите от главния и гръбначния мозък и те не могат да изпълнят своето предназначение.

Няма спецефичен метод за диагностициране на заболяването. Невролозите използват комбинация от клинични и лабораторни изследвания, които трябва да открият увреждания, протичащи в различни моменти.

Диагнозата се поставя бавно и трудно, тъй като симптомите си приличат с тези на няколко други заболявания. Te са много разнообразни и варират значително при различните пациенти. Някои пациенти съобщават за особени сетивни оплаквания – чувство на студ или затопляне на крайник. Също зрителни нарушения – намалено зрение, загуба на цветното зрение, двойно виждане. Ако увреждането е в малкия мозък, то предизвиква объркване на движенията (например промяна в походката)  като ги прави резки, неточни и несугурни.  Наблюдават се и скованост,  слабост и загуба на мускулна сила.
Умората също е един от типичните симптоми, но в забързаното ежедневие може да бъде пренабрегната. Много болни живеят пълноценен живот, но множествената склероза може да увреди подвижността и в най-сериозните случаи да причини инвалидност.

Архив болести: