Топ 20 забележителности на Австралия (Australia)

119
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Австралия е една от най-интересните и вълнуващи страни в света. Съчетава уникална природа и изключително интересни архитектурни забележителности. Трудното идва тогава, когато един турист попадне там и се озове сред хилядите места, които си струва да се видят. За да ви помогнем с избора на маршрут, ние сме подбрали някои от най-интересните места които може да ви предложи Австралия.

 1. Сидни опера хаус – Нов Южен Уелс. Сградата на операта в Сидни е едно от най-великите архитектурни творения на съвремието. Тя е дело на датския архитект Йорн Утсон. Официално е открита през октомври 1973 година. Идеята на архитекта била да създаде сграда, наподобяваща издути от вятър платна. По популярност Опера хаус се подрежда до Айфеловата кула и египетските пирамиди.

2. Харбър бридж – Нов Южен Уелс. Прословутият мост, който пресича пристанището на Сидни е символ на икономическия прогрес на австралийския народ. Местните го наричат галено „закачалката“ заради характерната форма на страничните арки. Мостът е завършен през 1932 година и е официално открит на 19 март.

3. Големия бариерен риф – Куинсланд. Разположен по протежение от 2030 километра около североизточните брегове на континента, това е най-големият коралов риф на планетата. Това е вероятно най-внушителното творение на майката природа на този континент и най-голямата подводна забележителност на нашата планета.

4. Национален парк Какаду – Северна територия. Разположен в щата Северна територия, национален парк Какаду е дом на някои от най-забележителните видове животни на континента. Освен традиционното кенгуро и коала, тук ще имате възможността да застанете очи в очи с най-свирепия хищник, който може да се види на сушата – соленоводния крокодил. Тук разнообразието от птици е впечатляващо.

5. Урулу – Северна територия. Тази величествена скала се издига гордо насред червените пустинни пейзажи на Австралия. Височината и достига 318 метра, а през различните часове на деня цветовете и преливат от светло оранжево до лилаво преминавайки през всички нюанси на червения цвят. Урулу е много важна за местните жители – аборигените. Те смятат, че Урулу разказва за историята на света.

6. Q1 – Куинсланд. Това е най-високата сграда в цяла Австралия. Намира се на брега на Тихия океан в Голд Коуст, Куинсланд. Висока е 235 метра и от върха и се разкрива панорамна гледка на километри от нея. Тази кула може да се приеме за символ на бурно развиващата се туристическа индустрия на щата. Заостреният и връх не може да се обърка на фона на другите сгради в района. Q1 е австралийският Емпайър стейт билдинг.

7. Тюркоаз бей – Западна Австралия. Това е един от най-красивите плажове на Индийския океан. Пясъкът е бял, а водите кристално чисти. Времето е слънчево и топло през цялата година. Подводното разнообразие е изключително, а видимостта позволява да се насладите на уникалните морски обитатели. Името на плажа – Тюркоаз бей – всъщност говори достатъчно красноречиво за това как изглежда.

8. Апостолите. Почти всеки е виждал Апостолите, независимо дали на снимка, в списание, по телевизията или в интернет. Това са скални късове с височина от над 50 метра, създадени от ерозията. Те се намират непосредствено до самия брег и са най-голямата туристическа атракция на щата Виктория. Първоначалният им брой е 12, но с течение на времето няколко от тях са се разрушили под влияние на природните стихии.

9. Долината Бароса – Южна Австралия. Бароса е най-плодородното и романтично кътче на континента. Намира се недалеч от Аделейд, който е една от световните столици на винения туризъм. Тук се намират прословутите винарски райони на Австралия. Хълмисто равнинният релеф и субтропичната растителност напомнят за Средиземноморието и носят атмосферата на Италия, Испания, Франция и Гърция. Местните вина са високо ценени особено в Азия.

10. Уитсъндей Aйлънд – Куинсланд. Най-известният от всички острови на Големия бариерен риф поразява с райски красивата си природа. Снежно бял пясък, чисто и бистро море, тропическа зеленина и безкрaйно синьо небе. Всичко това прави Уитсъндей Aйлънд един от най-красивите острови, които можете да си представите. Тук лятото продължава 365 дни в годината, а попадайки на този остров напълно ще забравите за съществуването на съвременната цивилизация.

 

 11. Таронга Зоо – Нов Южен Уелс. Това е една от най-популярните зоологически градини в света. Намира се в австралийския град Сидни и разполага с огромно разнообразие от представители на животинския свят. Таронга Зоо предоставя на своите обитатели условия на живот, които се доближават максимално много до естествената им среда. Освен това от зоопарка се разкрива впечатляваща панорама на австралийския мегаполис.

12. Блу маунтинс – Нов Южен Уелс. Сините планини се намират на една ръка разстояние от най-големия австралийски мегаполис Сидни. Няма значение колко сте пътували и колко планини сте виждали – тези, които ще откриете в Австралия са уникални. Сините планини са прекрасно място за бягство от жегите, които всяка година обхващат континента. Тук ще откриете прохладна сянка и свеж въздух далеч от големия град. Цветът на планините действително леко синее. Това е в резултат от евкалиптовите дървета, които от разстояние изглеждат синкави.

13. Анзак бридж – Нов Южен Уелс. Дълъг повече от 800 метра, мостът Анзак е една от най-големите забележителности на Австралия. Това е въжен мост, чийто бетонни колони се извисяват на 120 метра. Колоните на моста, които са две на брой и наподобяват на обърнато на обратно латинско „V“. Всъщност трябва да добавим, че за един град като Сидни, който е изграден сред вода подобно на Венеция и Санкт Петербург мостовете са крайно необходим елемент на градската инфраструктура.

14. Бондай бийч – Нов Южен Уелс. Бондай е един от най-красивите градски плажове в Австралия. Впечатлява с изключително живописното си разположение. Идеален за слънчеви бани, плуване и сърф, Бондай е най-подходящото място за забавление и разтуха през горещите летни дни, когато температурите прехвърлят 40 градуса.

15. Менли бийч – Нов Южен Уелс. Менли е едно от най-атрактивните места за живеене в Сидни. Представлява полуостров, който разделя залива от открития океан. Има плажове, както към залива, така и към Тихия океан. От към океана често се вдигат високи вълни, които са идеални за каране на сърф, докато от към залива водите са спокойни дори и в по-ветровито време.

16. Розовото езеро – Западна Австралия. Разположено недалеч от бреговете на Големия австралийски залив, Розовото езеро е един уникален природен феномен. Това, което най-много озадачава е уникалният розов цвят на соленото езерото, от където идва и неговото име. Предполага се, че този цвят е резултат от вид водорасли, които виреят във водите му.

17. Водопадът Ръсел. Водопадът Ръсел се смята за един от най-красивите в цяла Австралия. Разположен е в Национален парк Монт Фийлд насред свежите и прохладни папратовите гори на остров Тасмания. Мястото притежава необикновен релаксиращ ефект и сякаш зарежда с енергия всеки, който го посети.

18. Кингс Кениън – Северна Територия. Стръмни огнено червени клисури, оскъдна пустинна растителност, уникален животински свят. Всичко това е Кингс Кениън. Смята се, че е един от най-красивите каньони в света и в това няма нищо чудно. Той се намира в Австралия, а тя е считана за може би най-старата суша на планетата. Възможностите за туризъм тук са разнообразни, а за награда бихте могли да се изкъпете в някой кристално чист пустинен извор в областта. Това е добър начин за спасение от 40 градусовата жега през по-голямата част от годината.

19. Остров Кенгуро – Южна Австралия. Остров Кенгуро е една от най-големите забележителности на континента. Чистата му и ненакърнена природа, съчетана с невероятно средиземноморско излъчване правят острова една от топ дестинациите на Австралия. Тук бихте могли да се насладите на вкусна морска храна и традиционна австралийска природа само на една ръка разстояние от бреговете на щата Южна Австралия.

20. Езерото Макензи – Куинсланд. Това прекрасно място се намира в сърцето на пясъчният остров Фрейзър. Едва ли ще намерите друго езеро в света, което да е по-подходящо за плуване и правене на слънчеви бани от това тук. Водите му са изключително чисти и прозрачни. Около него на места са се формирали плажове от фин, бял пясък. Понякога тук идват туристи, които искат малко да поплуват и да се попекат на слънце, но обикновено мястото е доста спокойно.