Родопски пататник с готови кори

4
Добави коментар
Smolyan
Smolyan

Необходими продукти:

– 10 средни по големина картофа (около 1 кг)
– 200 гр сирене
– 2 с. л. олио
– 1 глава лук
– 50 гр краве масло
– 200 гр сварено, нарязано на ситно месо

Начин на приготвяне:
Рецептата е за домакини, които не могат да точат кори или нямат условия. Купуват се от магазина ръчно точени кори, които са малко по-дебели от стандартните, използвани за баници. Така пататника става по-добър от този приготвян напоследък масово на тиган.
Настъргват се с ренде предварително обелени картофи, като се оцеждат от сока им. В сместа от настъргани картофи се чука едно или две яйца в зависимост от големината на пататника. За плънка вътре може да се постави сварено ситно нарязано месо или сирене. Към сместа се прибавя настърган кромид лук, черен пипер и джоджен.
На дъното на тавата се разтапя масло и се поставя кората така, че краищата й да излизат от тавата и да може с тях после да се завие горната кора. Изсипва се плънката и се разстила равномерно, като не трябва да е по-дебела от 2,5 см. След това плънката се захлупва с втората кора и се запечатват краищата краищата.
Пече се на умерена температура. При опичането от едната страна се обръща от другата страна до придобиването на тъмнозлатист звят. Добре е при печенето от другата страна да се намазва с масло кората, за да не изсъхва и да не се напуква.

Смолян прес

Сподели във Facebook

Още в:
Трапеза

Нямате право да публикувате коментари в момента.