Коко Шанел

3
Добави коментар

Габриел Шанел – момичето, чиято съдба не я е дарила с нищо, освен талант. Животът й започна достатъчно безперспективно – приют за сираци, манастир, работа в шевна фирма в забравен от Бога град. Нито пари, нито връзки има Шанел, само сила на духа, жажда за работа и чувство на стил.

Тази малка и крехка жена не само разби устоите на женската мода, но буквално постои нови пътища пред жената.

Получава прозвището си Коко, докато работи като певица в кафе шантан. Всяка вечер тя излизала на сцената с песента „Кой видя Коко“, това прозвище остава нейно второ име.

„Не ми пука какво мислите за мен. Аз въобще не мисля за вас“, е жизненият принцип на Шанел. С голяма мъдрост тя се отнася към трудностите. Всеки път, когато нещо й пречи да се придвижва напрем, тя намира съвършено ново решение, започва да гледа на проблема под друг ъгъл.

Коко не успява да се впише в един от каноните на своето време. Малкият й ръст, мъничката й фигура, отсъствието на влиятелни роднини се противопоставят на едно нещо – непреодолимото й желание да твори. Жената не можела да бъде такава, времето било друго, но Коко променила начина, по който се мисли за жената.

Шанел свяла от жените корсета и ги облича в панталони, тя подарява на представителките на красивия пол от цял свят – малката черна рокля – която трябва да присъства в гардероба на всяка истинска жена. Както и парфюмът „Шанел №5“.

Всяко нейно начинание е новаторство. Коко не е шила своите шедьоври по кройки, тя взимала костюм и изрязвала от него каквото не й допада, прикрепвала с игли идеите си, докато не се получивало това, което било в ума й. Вдъхновение талантилавата жена черпела от любовта. Всеки нов мъж, който се появявал в живота й, й давал идея.

„Има време за работа, има време за любов. Друго време няма“, смята Коко.

Шанел притежавала потресаваща работоспособност, последната си колекция представя, когато е на цели 87 години!

До последните си дни великата Коко не отстъпила от принципите си. Доходите на империята й съставлявали 160 млн. долара на година, но след смъртта й в гардероба й били открити само три костюма – но много стилни костюма, както би казала кралицата на модата.