ЧАЙ

3
Добави коментар
ANONIMNIQ
ANONIMNIQ

        В древността

Родината на чая е югоизточна Азия. Смята се, че първите чаени дървета са открити в Китай по времето на император Чен Нунг. Монахът Йеисей пък пренася първите чаени семена в Япония, заради което е наричан „Бащата на чая”. Постепенно напитката се разпространява  в близките страни, а след това – по Пътя на коприната – достига цял свят. В Юнан, Лаос и Виетнам все още има запазени древни чаени дървета, някои от които на възраст около 3 000 години. Вековни дървета, брани безброй пъти от местните, има и в Асам.

 

        В исторически времена

        Ето и някои от доказателствата за древния произход на вълшебната напитка:

        Чаят и лечебните му свойства се споменават в трудовете на имперските агрономи още през 2 737 г. пр. Хр.

        Зестрата за сватбата на принцеса Уинчин през 644 г. сл. Хр. била от чай.

        В гробницата на династията Тан (618 – 907г.) били открити съдове за чай и скъпоценни инструменти.

        Първата книга, посветена специално на чая, се казва „Cha Jing“. Написана е от  Ло Ю през 775 г. сл. Хр. В нея се описва производството на чай, районите, в които се отглежда, качествата му и различните начини на приготвяне.  Заедно с коприната, а по-късно и с порцелана, чаят бил предмет на императорския търговски монопол.

 

         Чаят пътува с будистки монаси до Корея и Япония

В миналото много често чаят бил изпращан като подарък за високопоставени владетели, а понякога монасите просто го носели за собствени нужди. През IX и X век към манастирите имало и чаени градини. Възползвайки се от влиянието на кофеина и танина, които се съдържат в чая, монасите поддържали ума и тялото си в будно и бодро състояние.

 

        Чаят тръгва на запад през XVI век

По Пътя на коприната той стига до Москва и Санкт Петербург, а по море – до Холандия (през Батавия, днешна Джакарта). Най-голяма заслуга за пренасянето на чаения обичай към Великобритания може би има крал Чарлз II, отраснал в холандската столица и истински любител на напитката. Малко по малко чаят превзел цяла Европа. (Днес всяка страна има своите традиции в приготвянето на чай.  В Англия, например, черният чай се сервира с мляко.)

Всички западни монарси искат своя концесия в единственото китайско пристанище – Кантон (Гуандун) – южен Китай – до устието на Перлената река.

 

         През XIX век расте натискът за повече чай

Британската корона е решена да овладее търговията с чай чрез всички възможни средства. Те са в две насоки: неетична контрабанда на опиум в Китай за осигуряването на повече средства за закупуване на чай и подбуждане на гнева на императора, което довежда до Опиумните войни и до принудителното отстъпване на няколко важни концесии от страна на Китай. В договора от Нанкинг през 1842 г. се казва, че е сложен край на държавния монопол на Китайската империя върху чая, отварят се допълнителни морски пристанища и Хонг Конг минава под властта на британците.

 

        Любопитно

На 16 декември 1773 г. на пристанището в Бостън жители на града, преоблечени като индианци и водени от Самюъл Адамс, изхвърлят товара от 3 кораба с чай в знак на протест срещу политиката на Обединеното кралство и непосилните британски данъци. Събитието предшества започналата след няколко години американска революция.

В Индия откриват ендемичен вид: асамовото чаено дърво, признато след дълги научни спорове през 1838 г.
Първият чаен търг пък се състои през 1839 г. в Лондон, а „Шпионската мисия“ на Робърт Форчън, целяща набавянето на чаени семена и растения от Китай, успява след няколко опита от 1842 г. до 1849 г.
Да не забравяме и холандските чаени градини в Батавия, засадени с няколко „откраднати семена“, които се берат от 1825 г.

 

       Чаят се превръща в свободно търгувана стока

След унищожаването на кафените плантации през 70-те години  чаят заместил кафето в Шри Ланка. През 1905 г. той се разсажда в Кения, около 1920 г. – в Турция, през 1930 г. – в Южна Америка, а през 1950 г. – и в другите източноафрикански страни. Чайовете от Япония и Корея се предлагат и в чужбина.
Чаят се включва като продукт на световни изложения, организирани от западните индустриални страни, и получава множество награди.

 

        Производството днес

Към днешна дата в световен мащаб има над 40 държави със значително участие в производството на чай, но водещите страни-производителки са пет. Това са
Китай, с 1 475 000 тона, Индия, Кения, Шри Ланка и Виетнам.Те предоставят 80% от чаената продукция на пазара.

 

        В днешно време

Китай постига впечатляващи резултати –  удвоява производството си от 2001г. (702 000 тона) до 2010г. (1 475 000 тона). Този неочакван ръст увеличава световния пазарен дял на Китай с цели 36%.
Ръстът и спадът в Индия, в следствие на непредсказуемите метеорологични условия, не пречи производството там да достигне почти един милион тона. Огромен е и ръстът на Кения, който през 2010 г. се покачва с 27%. Отличен е и този на Шри Ланка – с 14% нагоре. След като удвоява производството си, Виетнам се нарежда на пето място със 157 000 тона.

        Данни за пазарите по света

Основните производители на зелен чай в света са Китай, Япония и Виетнам, като производство на зелен чай възлиза на 31% от общото световно производство на чай.
Азия държи и първото място по производство чай в света изобщо –  82%.  Африка е с едва 15%, а Южна Америка – с 2,5%.
Специалните чайове заемат малка ниша на пазара, но за сметка на това са с добавена стойност: пазарният им дял се изчислява на около 2-3%, което възлиза на 85 000-125 000 тона.

       Търсенето продължава да расте

През 2010 г. търсенето на чай в световен план е с цели 10% по-голямо и продължава да расте, въпреки промяната в цените. През последните години страни като САЩ, Пакистан, Египет, Германия и Афганистан значително увеличават вноса си. Някои от тях с до 40%.
Освен това повечето страни-производителки също отчитат ръст в консумацията на чай в техните предели.

 

        Няколко интересни факта

Принудителното налагане на споразумения като GAP, GMP, ISO, органични сертификати и споразумения за справедлива търговия става все по-масова практика.

Ясната информация на етикета и гарантираният произход ще привлекат нови клиенти, давайки им сигурността, че консумират качествен и полезен продукт.
Добрите чайове се търсят все повече. Набляга се на насипния чай, който е доказано по-богат на полезни вещества от този в пакетчета.
Популяризирането на благоприятните ползи за организма привлича все повече почитатели на топлата напитка. Някои дори заместват кафето с чай и се чувстват отлично, дори в горещите дни.

Чаят определено се търси все повече и повече!

Намерете своя чай в нашия онлайн магазин, очакваме Ви. ОбиЧАЙ!