Не циганите са виновни

4
Добави коментар
sineva
sineva

Унгария има голямо ромско малцинство. Затова не е чудно, че ромската проблематика фигурира на видно място в дневния ред на Будапеща като актуален председател на ЕС.

Наскоро държавният секретар към унгарското правителство, отговарящ за ромите, изложи в Брюксел и Регенсбург своите предложения за подобряване на положението на ромите. Золтан Балог припомни първо основния факт: четири пети от европейските роми живеят в Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България.

Не ни наричайте роми! Цигани сме!

Покрай антиромската политика на Саркози интересът към ромските инициативи бързо нарасна

Той подчерта освен това, че огромното мнозинство синти и рома предпочитат термина „цигани“, защото той отразявал по-точно техния произход, принадлежност към отделните етноси и културни постижения, отколкото политически коректното определение „роми“, което се отнася изключително за мъжете и пренебрегва жените.

Политическата коректност пречи и в едно друго отношение за оказването на помощ на ромите. ЕС сам си е наложил забрана за отпускане на пари на етническа основа. Но с какво друго основание може да се окаже целенасочено помощ на нуждаещите се?

В Унгария 80 до 85 процента от възрастните цигани са безработни. Че причината не бива да се търси у тях е видно от това, че в средата на 1980-те години, към края на комунистическия режим, 85 процента от възрастните роми имаха работа. Унгарският премиер Орбан реагира на тази диспропорция с думите, че е абсурдно демокрацията да не може да реши проблеми, овладени навремето при социализма.

Золтан Балог описва здравословното състояние на циганите като много лошо. Средната продължителност на живота сред унгарците е с 10 години по-ниска от средното ниво в ЕС, а средната продължителност на живота при циганите е с 10 години по-ниска от тази на унгарците. Балог подчертава, че необходимостта да се даде перспектива на цялостното население е „съдбоносен въпрос“ за Унгария. Тъй като раждаемостта при унгарци е 1,3, а при циганите 2,3, след десет години в редица райони на Унгария всяко второ дете ще бъде ромче.

Да благодарим на Саркози!

Образованието – ключово понятие за ромските инициативи

Балог е убеден, че в районите с преобладаващо ромско население продуктивна икономическа дейност е възможна само с целенасочена държавна подкрепа. Затова неговият ресор работи за установяването на разумен баланс между трудова заетост и социална политика. Образование и работа са ключовите понятия, които освен това ограничават и престъпността. Въпреки политическия спор по въпроса дали интеграцията или сегрегацията е верният път, в унгарските училища имало успешни примери и за двата модела. Междувременно се обмислят нови форми за по-трайно обвързване на родители и деца с работното място и училището. Предвижда се например осигуряване на прилично жилище извън бедняшкия квартал или гетото, ако родителите ходят редовно на работа, а децата на училище.

Золтан Балог изтъкна, че от есента на миналата година всички инициативи за подобряване на положението на циганите в ключовите страни от ЕС се посрещат с невиждан досега интерес в Брюксел – благодарение на френския президент Саркози.