Здравословните шоколадови трюфели.

49
Добави коментар

Тези малки красавици са страхотни за развлечение по всяко време! Не само, че са красиви, вкусни и здравословни, но те също са и чудесен начин да започнете интересен разговор. Ако ги внесете  върху табличка за кафе по време на събиране с приятели или на някое парти след не повече от 30 минути половината от тях ако не и всичките ще бъдат изчезнали, ще познаете на кого са се усладили най-много ако погледнете лицата на приятелите си, със сигурност ще забележите много доволни физиономии със лека нотка на вина, толкова са вкусни и изкушаващи шоколадовите трюфели.
Може би си мислите че те са препълнени със ненужни калории, но ще се изненадате да научите че основната съставка са сушени сини сливи и че те не само не съдържат много калории и наситени мазнини, както обикновените трюфели, а всъщност те са много полезни за здравето.  

Първо малко полезна информация за здравословните шоколадови трюфели: 
 
Сините сливи(които са основната съставка) са пълни с антиоксиданти, имат много ниски нива на въглехидратите; съдържат голямо количество фибри, витамин А, калий и мед, а наскоро се свързват и със здравето на костната система. До този момент те са единствената храна, която може да възстанови загубата на костна тъкан! 

Ето и рецептата за шоколадовите трюфели:

Здравословни шоколадови  трюфели 

Съставки/ нужни продукти:     * ½ чаша сушени сини сливи без костилките
    * ¼ чаша фурми без костилки
    * 1 с.л. Кленов сироп (по желание)  или някакъв друг сладък сироп
    * 5 супени лъжици  натурално какао на прах (или повече, ако ви харесва!)
    * Щипка Сол
 
Начин на приготвяне:   1. Бавно се добавят сушените сини сливи и фурмите във кухненски робот или пасатор, докато се получи равномерно гладка паста. 
   2. Добавяте кленовият сироп(или какъвто пожелаете сладък сироп), солта и какаото на прах към сместа и пасирайте, докато всички съставки се смесят добре.
   3.  С ръцете си оформете 2.5 – 3 сантиметрови топчета докато сместа ви свърши . Разбира се, вие може да ги направите и по-малки ако искате. Ако топчетата са много лепкави, опитайте  да намокрите ръцете си с малко вода.  4. Поставете ги в хладилник или фризер за поне няколко часа за да се втвърдят достатъчно. Топчетата ще приличат повече на истински трюфели , ако се сложат във фризера.
 
Постигане на различни вкусове:
 
За да създадете различни варианти може да ги оваляте с натрошен ядки като бадеми или лешници, какао на прах или дори сушени неподсладени кокосови стърготини! Или опитайте да добавите ¼ чаена лъжичка мента или портокалов аромат (без захар).
Разбира се шоколадовите трюфели нямат вкус точно като на истинските трюфели, но са доста близо! Вкусът на трюфелите е силно зависимо от какаото на прах. Така че използването на какао на прах ще определи в голяма степен вкусът на трюфелите. Какаото може да има най-различни вкусове: на ядки, плодов  и дори на цветя. Пробвайте различни видове и изберете най-подходящият.

 Може да опитате да използвате мента заедно със шоколад във рецептата, вкусът тогава е направо райски.

Дано да им се насладите както им се насладих и аз. Експериментирайте с нови вкусове и  се забавлявайте!

 
Хранителна информация:

 
Калории: – 35

мазнини: – 0,4 грама

Калий: – 2%

Мед: – 10%

витамин К: – 5%