Мостът на Фичето на река Янтра при град Бяла – TVT

7
Добави коментар
stenata-andrei
stenata-andrei

Исторически забележителностиНазад

Мостът на Фичето на река Янтра при град Бяла

Мостът, построен от Уста Кольо Фичето над река Янтра в близост до град Бяла е един от най-добрите строежи на възрожденския майстор. Малко след издигането му, строежът впечатлява европейските пътешественици. Феликс Каниц го определя като най-съвършената хидротехническа постройка в тогавашната Османска империя.

Според съвременни специалисти, в този строеж Фичето е постигнал изключителни резултати по отношение на статика, динамика, форма и конструкция. Като че ли е правен със съвременни средства.

Реката тук е голяма. Напролет става и буйна, влачи какво ли не – страшна сила е водата тогава. Камъните в устоите трябвало да са наистина здраво споени. Затова Кольо Фичето използвал особен вид хоросан, за строителство във вода. Но при тия трудни условия зидарията не е съвсем равна. Неравната зидария Фичето облицовал с добре обработен варовик. А на основите на моста придал вид на фасада на сграда. Омекотил острите ръбове с дълбоки жлебове. Там поставил и скулпторни фигурки на нимфа, лебед, лъв и грифон, символизиращи реката и българският народ.

В единия край на стария мост над Янтра днес е издигнат и паметник на Кольо Фичето, наречен по-късно с уважение – Първомайстора.

 

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „По следите на Първомайстора” – умел и необичаен разказ от първо лице за живота и строежите на най-големия български дюлгер от Възраждането Уста Кольо Фичето – наречен Първомайстора.

 

Следете и за изключителния ретроспективен разказ на филма „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията – архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм