Често задавани въпроси за диетите

1
Добави коментар

Ефикасни ли са хапчетата за отслабване?

Някои хапчета за отслабване, които се предлагат на пазара могат да имат ефект при комбинирането им с физически упражнения. Начинът, по който работят:

* ускоряват вашия метаболизъм
* увеличават способността на тялото да изгаря мазнини
* потискат апетита ви, за да се предотврати преяждане

Повечето хапчета съдържат L-карнитин, за който е доказано, че помага за изгарянето на мазнини, както и дехидроепиандростерон, който увеличава способността на тялото да изгаря мазнини, чрез ускоряване на метаболизма ви. За потискане на апетита, се използва 1,3,7-Триметилксантин, който също така повишава нивото на енергия.

Ефектът  на отслабване ще бъде най-добър, ако го комбинирате и с лека диета. В противен случай може да е минимален или. Добре е да проучите внимателно хапчета, преди да започнете да ги приемат, защото някои имат странични ефекти като например раздразнителност, сухота в устата и безсъние.

Защо дадена диета, която има страхотен ефект върху някой, няма същия ефект върху мен?

Това може да се дължи на няколко причини. Първо, ако твоят метаболизъм е по-бавен, ще отнеме повече време да подейства конкретната диета. Второ, диетите понякога се провалят поради комбинация от хормонални промени, мускулни загуби и повишен стрес. Когато организмът има недостиг на калории, естествената му реакция е да опази мазнините, които има. Трето, много често причините се крият единствено в астрономическите промени. Тъй като разположението на планетите влияят на тялото и организма, е важно кога ще бъде започната диетата.

Какви са подходящите диети за деца под 18 години?

Децата на тази възраст трябва да имат възможност да ядат разнообразна храна, както и да се хранят често и на малки порции. Не е необходимо децата да ядат ниско-маслени продукти, мазнините са необходима част от диетата на всяко дете.  Протеинът също е от съществено значение, но при децата трябва да бъде намален, така че да не се претоварват бъбреците. Добри източници на протеини са: яйца, мляко, сирене, кисело мляко, пилешко, пуешко, телешко, агнешко, риба, и дори някои храни като овес и просо. Въглехидратите са от компонентите, които никога нямат нужда от намаляване при деца. Те трябва да съставляват основната част от начина им на хранене. Много деца получават въглехидратите от сладки сокове, бонбони, преработени храни. Добрият избор на въглехидрати включва: плодове, зеленчуци, хляб, бисквити, изцяло от зърнени култури, неподсладено мюсли.

Доколко е позволено да се наруши дадена диета, така че да не се развали ефекта?

Когато се започне дадена диета е добре да се спрат всякакви вредни храни и напитки, тъй като приемането само на здравословна храна  спомага за по-бързото разграждане на мазнините. За такива храни и напитки се смятат чипсове, шоколад, алкохол(най-вече сладкия, защото е много калорични) и кафе. Смята се, че една чаша вино или едно парченце шоколад няма да повлияят на диетата ви. Ако не можете да издържите на глада, започнете с по-неограничаваща диета.

Има ли значение при диетите коя кръвна група си?

Д-р Дадамо смята, че кръвната ни група определя как телата ни се справят с различните хранителни вещества. Неговата теория се основава на идеята, че всяка кръвна група има свой уникален антиген (вещество, което тялото разпознава като чуждо) и този антиген реагира лошо с определени храни, което води до всякакви потенциални проблеми със здравето. Освен това, д-р Дадамо смята, че нивата на киселинност на стомаха и храносмилателните ензими са свързани с нашата кръвна група. Ето защо, той съветва да следвате диети, предназначени специално за вашата кръвна група. Така вашето тяло ще смила храната по-ефективно, в резултат на което ще отслабнете.

Как да запазя вече свалените килограми?

Основна грешка при хората, които са спазвали диета и са постигнали желаните резултати, е да се връщат отново към стария си режим на хранене след това. За да запазите резултатът, трябва да продължите да спазвате определена диета, както и упражнения. Не е необходимо диетата за поддържане на килограмите да е толкова строга. Ако се върнете към това, което сте правили преди, ще си върнете старите килограми.

Ако продължите да сваляте килограми след като сте решили, че не искате да отслабвате повече, добавете към ежедневната си диета  100-250 калории. Ако след 2-3 седмици продължавате да отслабвате, добавете още 100-250 калории. Целта е да намерите точния брой калории, които трябва да ядете всеки ден, за да може тялото ви да поддържа вашето ново тегло. След като го намерите, ще можете да поддържате теглото си, без да се променя … постоянно.

Спазването на хранителен режим, само за пречистване на организма ли е, или е и за отслабване?

По принцип хранителният режим цели да улесни максимално организма, като не го натоварва с прекалено много и вредни храни. По този начин той не задържа излишни мазнини и предотвратява надебеляването и спомага за отслабването.  Хранителният режим е в основата на доброто здраве, което води до силно и енергично тяло.

Безопасна ли е детоксикиращата диета?

Подобно на много други диети, детоксикиращата диета може също да има вредни странични ефекти, ако не се прилага правилно. Токсините могат да дойдат от храна и вода, от химикали, използвани за отглеждане или приготвяне на храна, а дори и от въздуха, който дишаме. Нашите тела обработват тези токсини чрез черния дроб и бъбреците и ги отстранят под формата на пот и урина. Детоксикиращата диета може да улесни организма и да помогне на много хора да се почувстват по-здрави. Негативни резултати от този тип диета могат да се появят при хората страдащи от диабет, сърдечни заболявания, или други хронични заболявания, както и при бременни и хора с нередовен стомах. Някои от храните в тази диета действат като разхлабителни, което може да предизвика дехидратация, минерален дисбаланс, както и проблеми с храносмилателната система. Ето защо детоксикиращата диета не трябва да се прилага повече от 7 дена.

Каква е подходящата диета за бременни?

По време на бременност жените трябва да приемат по-голямо количество калории. Препоръчително е в менюто на бременните да се включват няколко основни неща.

плодове и зеленчуци, като те могат да бъдат пресни, замразени, консервирани или изсушени. Стремете се към най-малко 5 порции на ден.
нишестени храни. Това включва хляб, макаронени изделия, ориз и картофи. Опитайте се да избирате пълнозърнести опции.
храни, богати на протеин. Те включват постно месо и пиле, риба (но не всякаква), яйца и бобени култури (като боб, леща, грах). Опитайте се да приемате най-малко две порции риба на седмица, включително и мазна риба.
млечни храни. Те включват мляко, сирене и кисело мляко, които съдържат калций.

Има също и храни, които е добре да се избягват, защото може да не се отразят добре на бебето:

синьо сирене, заради бактерията листерия
пастет, черен дроб и сурови морски дарове, като стриди или суши
акула, риба меч или марлин. Тези риби съдържат опасни нива на естествен живак (FSA 2004a, 2004b FSA). Рибата тон също съдържа известно количество, така че най-добре да не ядете повече от четири средни консервни кутии, или две пресни пържоли от нея на седмица
не се препоръчва повече от 200мг кофеин на ден