„Булгаргаз“ поиска по-голямо увеличение на цената на газа

3
Добави коментар
user24
user24

петък, 11 мар 2011 г. 15:17 ч.

„Булгаргаз“ поиска по голямо увеличение на цената на газа. Причината – по-високите цени на петрола на международните пазари.

„Булгаргаз“ е по-искал от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по-голямо поскъпване на природния газ от април тази година, спрямо първоначално обявеното.

Предложението на дружеството е за повишение с 6.61% при изчислен преди месец ръст от 6.3 процента.

 Искането е за утвърждаване на цена от 543.05 лв. за 1000 куб. м без ДДС или поскъпване с 33.67 лв. спрямо сегашната цена. Това стана от внесено за одобрение в ДКЕВР заявление за тарифите през второто тримесечие.

 От „Булгаргаз“ аргументират исканото поскъпване на газа за вътрешния пазар с увеличението на цените на петрола и на алтернативните на природния газ горива на международните пазари.

 Според данните, публикувани на интернестраницата на „Файнешъл таймс“ петролът отбелява в момента понижение на цената, но на годишна база отбелязва увеличение от близо 40%. Цената на петрола и стойността на газа са обвързани. Обикновено след ръст на цените на черното злато, започва да поскъпва и газът.

 В същото време газът регистирара увеличение на цената за момента, но от началото на година има понижение на цената от около 13%.