Да прочистим черния дроб

5
Добави коментар
moly
moly

Най-четената моя публикация е „Детоксикация на организма”, на следващо място е „Разтоварване на организма”. Вероятно всеки има нужда да прочисти себе си и да постави ново начало – по-здраво, по-слабо, по-красиво, а защо не и.. по-спокойно. Точно затова реших да представя прочистването на черния дроб.

Всъщност, черният дроб е онази наша толкова полезна жлеза, която обезврежда и излъчва отпадните продукти на обмяната на веществата и медикаментите, които в някои случаи са токсични за човека. Доста работа, а? Като се има предвид, че постоянно консумираме: мазнини, подправки, алкохол, газирани напитки, лекарства… Замислете се само за противозачатъчните, които редица жени приемат по желание или като наложено лечение. Ежедневни количества изкуствено-синтезирани хормони, които се насочват към черния ни дроб, а и към цялото ни тяло, и никой не може да ме убеди, че не повлияват всеки наш орган, макар да ги пием конкретно заради един. Така че, черният дроб се оказва пречиствателна централа, която забравяме, че понякога на свой ред има нужда от прочистване.

Как се сетих за черния си дроб? Случайно, както май е обичайно за мен. Усещах се изнервена, дори гневна. Всичко ме дразнеше и от най-малкото избухвах. Така ме беше яд – на всичко. И най-вече, не можех да контролирам този яд, той винаги ме надвиваше. Реших да потърся малко информация за прочистването на черен дроб. Просто така ми хрумна. И първото нещо, което намерих и което прочетох беше, че замърсеният черен дроб води до точно моята нервност и раздразнение. Не ми беше нужно нищо друго, вече бях убедена, че е време за

ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Намерих различни рецепти за целта. Общото между тях бяха киселите съставки – цитруси, кисели ябълки и подобни. Затова си избрах рецепта според съставките, които имах у дома.

– 200-250 ml сок от цитруси (портокал, грейпфрут, лимон). Колкото се може по кисела комбинация.

– 2 пресовани скилидки чесън

– малко парче джинджифил или джинджифил на прах на върха на чаена лъжица

– 1 супена лъжица органичен зехтин

Разбиваме всичко и го изпиваме веднага преди закуска. През деня изпиваме 2 чаши чай от глухарче. Добре е процедурата да се повтори пет дни последователно, 4 пъти в годината. И още нещо, не по-малко важно – по-време на прочистването хапваме по-лека храна, като избягваме пържено, мазно, тестено и всичко, което нашето тяло възприема като тежка храна.

Веднага споделям моя опит. Колкото и гадно да звучи сок от грейпфрут и лимон с пресован чесън, всъщност изненадващо вкусът никак не е лош. В действителност, горчивият грейпфрут и лютият чесън в известна степен се неутрализират и горчивия вкус не е толкова горчив, нито лютия – толкова лют. Аз приложих рецептата без предварителна подготовка на организма. Просто реших, че от утре, пет дена, ще пия въпросния коктейл. Не съм гладувала по време на прочистването, но намалих храната и хапвах предимно варено и постно. Честно казано, не изпитвах глад.

Докато търсех информация за прочистването на черния дроб, прочетох, че хората изхвърлят камъчета и всякакви замърсявания. При мен нямаше такова нещо, може би защото направих процедурата в някакъв по-лек и щадящ вариант, без строг режим и ограничения. Но когато изпих първата си чаша, направена според рецептата, веднага усетих как ме удари в областта на черния дроб. Цял ден нещо там работеше. Чувствах леки болежки и някакъв постоянен хлад. Тези усещания бяха много по-слаби на втория ден, докато на третия-четвъртия-петия вече ги нямаше, а заедно с тях тежестта и раздразнението. Колкото и странно да звучи, аз се успокоих. Не че в момента не ме дразнят разни неща, но не изпитвам онзи гняв, който ме разтърсваше отвътре и не можех да овладея.

Ако ти също се навиеш да поглезиш черния си дроб, можеш да погледнеш ТУК, където освен моята има и още рецепти (защото всеки трябва да разполага с избор) или ТУК, където е добре описана подготовката преди прочистването. Но не забравяй – само ти и твоето тяло знаете най-добре коя е вашата рецепта. Не прави нищо насила, прави го убедено и постепенно… и най-вече – с любов към себе си.