Как се отглеждат орхидеите?

32
Добави коментар

Орхидеите са едни от най-красивите, нежни и женствени цветя, които може да използвате за озеленяване на вашия дом. В света има повече от 25 000 вида от тези дивни цветове, които могат да бъдат отглеждани и в дома. Разбира се, за тях е задължително да полагате добри грижи, за да можете да се радвате на красотата им. В естествена среда орхидеите цъфтят благодарение на разликата в дневната и нощната температура, затова домът на растенията трябва да е на място, където нощната температура е по-ниска от дневната, например заедно с другите растения на прозореца. Това е важно, защото именно разликата в температурата позволява на орхидеите да цъфтят. Освен това мястото, където растат орхидеите ви, трябва често да се проветрява, при това не трябва да е прекалено студено тези нежни цветя са много крехки и не понасят зимните студове. Орхидеите обичат светлината, затова правилно е да поставите саксията с цветята на около 30 см от прозореца. Можете да закачите тънка тъкан между цветето и горещото слънце, за да не засъхне орхидеята.

Честотата на поливането на орхидеите зависи от мястото, където е поставена тя. Колкото е по-топло, толкова по-често трябва да я поливате. За да разберете кога растението се нуждае от поливка, ще разберете от теглото му: ако саксията е относително лека, поставете я за няколко минути във ваничка с вода. Когато престанат да излизат въздушни балончета на повърхността на водата, преди да поставите цветето на мястото му, оставете го, за да изтече излишната вода. Старайте се да не отглеждате вашите орхидеи в кашпа, за да не се застоява вода.

Поливайте орхидеите си с филтрирана вода, а най-добре е да използвате дъждовна. Когато всички цветове прецъфтят и паднат, можете да изрежете стъблата (горната част на цветоноса). При това, ако корените на растенията излязат от саксията, вече е време да пресадите растението. Първо обаче изрежете пожълтелите корени. Използвайте специална почвена смес за орхидеи